Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogoj PCT ohranja normalno življenje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 08. 2021 / 17:24
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogoj PCT ohranja normalno življenje
Državni sekretar Simon Zajc. FOTO: Nebojša Tejić

Pogoj PCT ohranja normalno življenje

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc se je danes v družbi državnega sekretarja Cveta Uršiča z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sestal s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS) in Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS glede zagotavljanja pogojev PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani).

Državni sekretar Zajc je pojasnil, da predvsem v gostinstvu in turizmu ter določenih storitvenih dejavnostih izpolnjevanje PCT pogoja ni omejitev, saj da ravno pogoj PCT omogoča nemoteno izvajanje teh dejavnosti. Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 sofinanciranje skrajšanega delovnega časa zaposlenih v tem trenutku prav tako ni mogoče.

Nova ureditev

V tem tednu je za številne dejavnosti v veljavo stopila tudi nova ureditev, po kateri morajo zaposleni v številnih dejavnostih na 48 ur ali 72 ur opravljati HAG oziroma PCR teste in tako zagotavljati izpolnjevanje pogoja PCT, če ti niso preboleli covid-19 ali proti virusu niso ustrezno cepljeni. Spremenjena periodika vsaj v tem tednu še ne velja za zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program. Testi zanje do vključno 22. avgusta veljajo teden dni po odvzetju brisa.

Velika obremenitev za manjše poslovne subjekte

Spremenjena periodika obveznega testiranja bo za gospodarstvo, predvsem manjše poslovne subjekte na obrobju Slovenije, predstavljala veliko obremenitev. »Državni sekretar bo zato pozval Ministrstvo za zdravje k zagotovitvi mreže mest za testiranje po celotni Sloveniji, in sicer na način, da bodo delovni procesi brez težav stekli že v ponedeljek zjutraj – ne glede na kraj opravljanja dejavnosti,« sporočajo z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nedvoumno tolmačenje

Glede plačila obveznega testiranja zaposlenih so predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije poudarili, da pričakujejo nedvoumno tolmačenje zakonodaje, kdo mora plačati testiranje. So se pa vsi sogovorniki strinjali, da je cepljenje zaposlenih najboljša rešitev v dani situaciji, sploh ob dejstvu, da obstaja cepivo, ki je za državljane brezplačno. Tistim, ki jim zdravstveno stanje ne omogoča, da se cepijo, bo brezplačno testiranje tudi v prihodnje vedno na voljo, še poudarjajo na ministrstvu.

Nalaganje
Nazaj na vrh