Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovorni večer o Udbi v Ljubljani

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 05. 2023 / 14:00
Oznake: Dogodek, Zgodovina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2023 / 07:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogovorni večer o Udbi v Ljubljani
Zgodovinar ddr. Ivan Rihtarič.

Pogovorni večer o Udbi v Ljubljani

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino v ponedeljek, 8. maja, pripravlja predavanje in pogovorni večer z ddr. Ivanom Rihtaričem z naslovom UDBA na meji 1945-1950 s poudarkom na Radgonskem kotu in Gornji Radgoni.

UDBA je po vojni delovala kot glavni podporni organ varovanja novega družbeno-političnega sistema. Podrejena je bila neposredno Komunistični partiji, njene aktivnosti pa so pogosto presegale zakonske, ustavne in celo državne okvire ter grobo posegale v osnovne človekove pravice in svoboščine.

Pogovor bo potekal v ponedeljek, 8. maja, ob 17. uri, v prostorih Muzeja VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani.

O gostu večera

Ddr. Ivan Rihtarič je leta 1989 magistriral iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 2002 doktoriral iz zgodovine v Celovcu, leta 2016 pa še na Filozofski fakulteti v Mariboru. Je avtor sedmih znanstvenih monografij, ukvarja pa se zlasti z raziskovanjem prve polovice dvajsetega stoletja na območju Spodnje Štajerske, Ljutomera in Gornje Radgone. V svoji drugi doktorski disertaciji je podrobno obdelal ravnanje oblasti po drugi svetovni vojni v Gornji Radgoni in Radgonskem kotu. Je predsednik Zgodovinskega društva v Gornji Radgoni in član zgodovinskih društev v Avstriji (Celovec in Gradec).

Pogovor bo vodil Jurij Pavel Emeršič.

Kupi v trgovini

Svete Višarje
Zgodovina
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh