Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogreb Navalnega: tisoči žalujočih ob cerkvenem slovesu v Moskvi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 03. 2024 / 12:42
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2024 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogreb Navalnega: tisoči žalujočih ob cerkvenem slovesu v Moskvi
Pred cerkvijo, kjer so obhajali pogrebno bogoslužje, se je kljub grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Vatican Media

Pogreb Navalnega: tisoči žalujočih ob cerkvenem slovesu v Moskvi

V Moskvi so se včeraj na pogrebni slovesnosti poslovili od ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, ki je 16. februarja letos umrl v zaporniški koloniji na severu Rusije.

Vest o pogrebu je prek spletne platforme YouTube sporočila njegova ekipa. Po navedbah avstrijskega Kathpressa so ruske oblasti prepovedale neposredni prenos obreda. Pogrebne maše v pravoslavni cerkvi na jugovzhodu Moskve so se udeležili tudi številni zahodni diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU v državi in tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Pred cerkvijo se je kljub grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, ki jih je nadzoroval velik policijski kontingent. Varnostne sile jim niso dovolile vstopa na ograjeno območje.

Na moskovskih ulicah se je med pogrebom Navalnega zbrala nepregledna množica ljudi. FOTO: Vatican Media

Uprava zapora v Sibiriji je materi Navalnega Ljudmili Navalni po njegovi smrti pred štirinajstimi dnevi več dni preprečevala dostop do sinovega trupla. Tudi včeraj so ruske oblasti zavlačevale z izročitvijo trupla sorodnikom, popoldne pa so ga vendarle pokopali na pokopališču Borisov.

Kremelj je zavrnil mednarodno preiskavo vzroka smrti Alekseja Navalnega.

Kremelj je zavrnil mednarodno preiskavo vzroka politikove smrti. Ekipa Navalnega, ki je veljal za glavnega nasprotnika predsednika Vladimirja Putina, in tuje vlade govorijo, da je bil Navalni umorjen. Za njegovo smrt v zaporniški koloniji je po njihovem mnenju odgovorno rusko vodstvo.

Pogreb Alekseja Navalnega. FOTO: Vatican Media

Težave z mestom pokopa

Po besedah tiskovne predstavnice je imela družina Navalnega velike težave pri iskanju cerkve in pokopališča za pogreb. Oboje je precej oddaljeno od moskovskega mestnega središča. Oblasti so sprva celo zagrozile, da ga bodo pokopali anonimno.

Evropski parlament je minuli četrtek najostreje obsodil »umor« Navalnega.

Evropski parlament je minuli četrtek najostreje obsodil »umor« Navalnega. V resoluciji, sprejeti s 506 glasovi za in 9 proti, so poudarili, da sta ruska vlada in Vladimir Putin osebno kazensko in politično odgovorna za politikovo smrt. Po njihovem mnenju bi moral Putin za to odgovarjati pred sodiščem.

Rusko pravosodje je ime Navalnega uvrstilo med prepovedano skrajniško simboliko. FOTO: Vatican Media

Podporniki Navalnega množično obiskujejo grob

Po včerajšnjem pogrebu ljudje tudi danes še vedno množično obiskujejo grob Navalnega na pokopališču Borisov. Kot poroča STA, policija ljudem dovoli, da neovirano polagajo cvetje na njegov grob, rusko pravosodje pa je medtem ime Navalnega uvrstilo med prepovedano skrajniško simboliko.

Sinov grob je danes znova obiskala tudi Ljudmila Navalna, mati pokojnega politika, v spremstvu Alle Abrosimove, matere vdove Julije Navalne, ki živi v tujini.

Kupi v trgovini

Pot žalovanja
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh