Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogumna dejanja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 10. 10. 2023 / 10:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 10:18
Pogumna dejanja
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Pogumna dejanja

Pripetilo se nam je, da bi lahko na vesti imeli voznika električnega skiroja. V mraku smo se z avtom vračali domov, ko se je ta nenadoma pojavil pred nami. Bil je povsem neopazen: brez luči, brez odsevnikov, v črnih oblačilih in povrhu še brez čelade. »Je pa pogumen!« je priletelo iz mojih ust.

Seveda je bil prej nespameten in predrzen, kot pa pogumen. Pogum so plemenita dejanja, ki zrastejo v trenutkih nevarnosti, je pisal Aristotel. Je zlata sredina med strahopetnostjo in predrznostjo. Strahopetec išče izgovore, predrznež vihravo drvi v nevarnost, pogumen pa ravna preudarno in premišljeno, pozna strah, a ga zna premagati. Pogumen je bil prerok Daniel, ki bo prihodnje leto nagovarjal animatorje in otroke na oratoriju. Strah pred levjo jamo je premagal z zaupanjem v Božjo pomoč. Pogum je žrtvovanje za drugega, da storiš nekaj, česar si prej nisi upal, pogum je upati si govoriti resnico ali po težkem obdobju narediti korak naprej, so definicije iz ust otrok.

Nekaj zgodb o pogumu prinaša tudi tokratna Naša družina: o pomoči bližnjemu v nevarnosti, o izbiri dobre družbe, o odločitvi za zakon, o odločitvi za življenje, o zavarovanju otrok pred vojno, o zaupanju angelu varuhu ... Naj vam bodo v navdih!

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh