Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pokal frater, tekmovanje v ribolovu v Piranu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 18. 02. 2024 / 15:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2024 / 07:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pokal frater, tekmovanje v ribolovu v Piranu
Letošnji zmagovalci Pokala frater, levo in desno soorganizatorja tekmovanja, p. Marjan Vogrin ter Danilo Torej. FOTO: Ivo Žajdela

Pokal frater, tekmovanje v ribolovu v Piranu

V soboto, 17. februarja 2024, je bilo v Piranu 10. tekmovanje v ribolovu iz zasidranega čolna, poimenovano Pokal frater.

Najprej je bila maša, odhod na čolne, izplutje na lovno območje v Piranskem zalivu in začetek lova, predaja in tehtanje ulova, pogostitev in razglasitev rezultatov v samostanu. V primeru slabega vremena je tehtanje in pogostitev v Minoritskem samostanu sv. Frančiška.

Letos so iz 16 čolnov na trnek ujeli okoli sto kilogramov rib. FOTO: Ivo Žajdela

Tekmovanje za Pokal frater so začeli na pobudo Danila Toreja

Kot je za Družino povedal p. Marjan Vogrin, pred desetimi leti s športnim ribičem Danilom Torejem soorganizator Pokala frater, so tekmovanje v Piranu začeli na pobudo Danila Toreja. »Sedla sva in naredila načrt, kako bi tekmovanje potekalo, mu dala ime po ribi frater in v teh letih sodelovala pri izvedbi tekmovanja. Danilo je prevzel delo kot glavni sodnik in pomočnik pri organizaciji.« P. Vogrin je bil vseh teh deset let organizator. Vse poteka pod okriljem Ribiškega društva Oradela, oba sta člana tega društva. Nekaj članov društva pomaga pri sami pripravi na tekmo (priprava malic, vrečk z darovi, medalje idr).

 Danilo Torej med tehtanjem ulova. FOTO: Ivo Žajdela

Namen tekmovanja je druženje redovnikov in duhovnikov

Kot pojasni p. Vogrin, je frater naziv za redovnika in pomeni brat. Frater pa je tudi morska riba. To je bila osnova za ime tekmovanja. Namen tekmovanja je druženje redovnikov in duhovnikov (mogoče tudi po vzoru smučarskega tekmovanja), pa tudi vseh ribičev, ki so želeli sodelovati. Tekma je postavljena zgodaj, saj se v naslednjih mesecih začnejo društvene tekme.

To je uvodna tekma, ki se začenja z mašo, kjer se moli tudi za vse pokojne ribiče in varen ribolov. V glavnem je sveto daritev vodil koprski škof Jurij Bizjak, včasih provinciala p. Milan Kos in p. Igor Salmič, in tudi p. Vogrin. Leta 2018 je mašo daroval apostolski nuncij.

Danilo Torej (desno) med letos najuspešnejšimi ribiči duhovniki. FOTO: Ivo Žajdela

Vrste frater tudi letos ni bilo med ulovom

V teh devetih letih se je tekmovanja udeležilo 345 ribičev, od tega redovnikov oziroma duhovnikov 47. Skupen ulov je bil nekaj čez 914 kg. Tokrat je bila 10. tekma, iz 16 čolnov so v štirih urah s trnkom ulovili okoli sto kilogramov rib. Vrste frater tudi letos ni bilo med njimi, saj letni čas ni primeren za to ribo, pa tudi zadržuje se nekoliko stran od vsakoletnega ribolovnega območja. Priznanja so podeli trem najboljšim ribičem, nato pa še najzvestejšim ribičem (šestim), in šestnajst zahval vsem tistim, ki so pripomogli, da so lahko opravili tekme, ter vsem, ki so prispevali darove, ki so jih razdelili tekmovalcem.

Pomočniki pri pripravi tekmovanja Pokala frater. FOTO: Ivo Žajdela

Ne vzame vsega, kar ujame na trnek

Danilo Torej, soorganizator tekmovanja Pokal frater je za Družino dejal, da se pri večini ribolovnih dni ne vrne brez ulova, pa čeprav ne vzame vsega, kar se ujame na trnek. »Včasih se zgodi, da je ulov dober, in ga razdelim med prijatelje. Ob eni od nedeljskih kav po maši je spoznal kuharico Ivanko iz minoritskega samostana v Piranu. Ponudil ji je, da lahko del ulova podari samostanu, in ponudbo je takoj sprejela.

Del letošnjega ulova. FOTO: Ivo Žajdela

Riba, ki zaradi črnega ovratnika nosi ime frater

Pove, da so po kratkem času so patri želeli spoznati ribiča, ki daruje ribe, in so se spoznali. S p. Marjanom Vogrinom sta hitro našla skupne točke, saj je bil simpatizer športnega ribištva z nekaj znanja. »Povabil sem ga, da se mi pridruži na ribolovu iz čolna, in je hitro postal član ribiškega društva Oradela. Občasno sva debatirala po nedeljski maši, ribarila skupaj, in je predlagal tekmovanje redovnikov. Ker vsi redovniki nimajo čolnov in niso vešči morskega ribolova, sem predlagal način, ki zagotovi čolne in mentorje iz domačega društva. Tako smo naslednje leto februarja, v pred postnem času, pripravili prvo tekmo. Ker je naziv pater, v nekaterih izpeljankah frater, v naših vodah pa živi riba, ki zaradi črnega ovratnika nosi ime frater, sva tekmovanje poimenovala po tem dvopomenskem imenu.«

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh