Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklicani, da bi živeli: škofijski molitveni dan za duhovne poklice

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 01. 09. 2023 / 13:33
Oznake: Cerkev, Molitev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2023 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poklicani, da bi živeli: škofijski molitveni dan za duhovne poklice
Molimo za nove duhovne poklice in za svetost poklicanih. FOTO: Tatjana Splichal

Poklicani, da bi živeli: škofijski molitveni dan za duhovne poklice

V soboto, 9. septembra, bo v vseh slovenskih škofijah potekal tradicionalni molitveni dan za duhovne poklice, katerega geslo je letos Poklicani, da bi živeli. V Škofiji Novo mesto pa se molitve začnejo že nocoj.

V petek, 1. septembra, zvečer in v noči s petka na soboto, 2. septembra, bo po župnijah in redovnih skupnostih novomeške škofije potekalo tradicionalno bdenje v molitvi za nove duhovne poklice. Od 19. ure do polnoči bodo molitvene ure pred Najsvetejšim potekale po župnijah, v nočnih urah pa bodo v ta namen molile samostanske skupnosti. Sobotno jutro bo zopet zaznamovala molitev po župnijah.

Molitveni dan za duhovne poklice pa bo sicer tudi v škofiji Novo mesto potekal v soboto, 9. septembra, na Zaplazu. Sveto mašo bo vodil upokojeni škof msgr. Andrej Glavan, po maši pa se bo srečal z ministranti iz vse škofije.

Prihodnjo soboto molitveni dan tudi v vseh ostalih škofijah

V Škofiji Koper se bodo pri molitvi za duhovne poklice zbrali v baziliki na Sveti Gori. »Posebej želimo ta dan prositi za nove duhovne poklice, za svetost poklicanih, za vse tiste, ki v naši škofiji opravljajo katehetsko službo, in za družine, v katerih rastejo in zorijo duhovni poklici, da bo tudi na tak način prišlo do izraza letošnje geslo: Poklicani, da bi živeli,« je k dejavnemu sodelovanju povabil Ervin Mozetič, škofov vikar za pastoralo.

Verniki Nadškofije Ljubljana bodo ta dan poromali na Brezje. »Z molitvijo želimo ohrabriti in kot Cerkev potrditi vse tiste, ki jih Bog danes kliče na poseben način v svojo službo,« je zapisal Jure Ferlež, voditelj škofijske komisije za pastoralo poklicanosti in nove duhovne poklice.

Z molitvijo želimo ohrabriti in kot Cerkev potrditi vse tiste, ki jih Bog danes kliče.

»Tudi s tem molitvenim dnevom se borimo za vsako družino, ki ne ceni duhovnega poklica v svoji sredi, za vsako župnijsko skupnost, ki išče načine, kako bi mlade navdušili za velikodušnost in služenje, za vsakega, ki se bori s svojimi strahovi in se boji prepustiti Jezusu. Zato ni vseeno, ali smo na Brezjah ali nas ni,« je prepričan. »Spodbujam peš romanja in kolesarjenje do Brezij, pa tudi da povabite vse bolne in ostarele, ki ne zmorejo na Brezje, da se z nami povežejo in prispevajo svoj del k učinkovitosti romarskega shoda.«

Nadškofija Maribor pa bo molitveni dan obhajala pri Mariji zavetnici s plaščem na Ptujski Gori. Jutranji program pripravljajo sočasno na treh krajih – v baziliki bo molitvena ura pred Najsvetejšim, v Frančiškovi dvorani program za otroke in mlade, na romarski poti pa križev pot. Sledila bo sveta maša, ki jo bo vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Med sveto mašo bosta bogoslovca Žiga Kreft in Timotej Fijavž Vivod prejela službo akolita – mašnega pomočnika, bogoslovec Jure Golob pa bo sprejet med pripravnike za diakonat in prezbiterat (duhovništvo).

Natančnejše informacije o programu romanja po posameznih škofijah so na voljo TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh