Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklon padlim za Slovenijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 10. 2021 / 07:08
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2021 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poklon padlim za Slovenijo
Ob spominski lipi v poklon Edvardu Peperku. FOTO: Monika Sušanj

Poklon padlim za Slovenijo

Pred prihajajočim praznikom vseh svetih in dneva spomina na mrtve številne delegacije polagajo vence pred pomembna obeležja. Obrambni minister Matej Tonin se je tako med drugim v Kamniku poklonil Edvardu Peperku, padlemu v osamosvojitveni vojni. Venec je položil tudi pred spomenikom generala Rudolfa Maistra v Kamniku.

V nadaljevanju je minister skupaj z delegacijo ministrstva za obrambo z vojaškimi častmi položil vence k spominskim obeležjem na ljubljanskih Žalah. Ob Pomniku 91 v spomin na žrtve vojne za Slovenijo je minister Tonin spomnil, da so padli v vojni za Slovenijo dali največ, kar so lahko. Za to, da lahko sami upravljamo svojo državo in ustvarjamo njeno prihodnost.

Minister Tonin ob Pomniku 91. FOTO: Monika Šušanj

Kraj spoštljivosti in hvaležnosti

Kot je poudaril Tonin, so obranili in uresničili samostojnost in suverenost, po kateri so hrepenele generacije pred nami. Pomnik 91 je velik kraj spoštljivosti in hvaležnosti do padlih v vojni za našo samostojnost. Na simbolni ravni predstavlja našo vez z osamosvojitelji, ki so žrtvovali življenje za našo domovino, ter nas utrjuje v domoljubju, je dejal Tonin in dodal: »V zadoščenje mi je, da nam je s paketom tako imenovanih veteranskih zakonov po tridesetih letih končno uspelo popraviti nekatere krivice.«

Ustanovitev Uprave RS za vojaško dediščino

Minister je v nagovoru spomnil tudi na novoustanovljeno Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki deluje v okviru ministrstva za obrambo. Ta v sodelovanju z drugimi organi in organizacijami v teh dneh v duhu globokega spoštovanja pripravlja žalne slovesnosti in polaganja vencev na spominskih krajih in območjih žalovanja tako doma kot v tujini, pravijo na ministrstvu.

Obrambni minister je vence položil še k spomeniku padlim v 1. svetovni vojni, k spomeniku Lipa sprave, v spominskem parku NOB in pri spomeniku v Gramozni jami.

Poklon v Tacnu in na ljubljanskih Žalah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj z delegacijo pa sta se s cvetjem poklonila preminulim policistom pri spominskih obeležjih v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani. Delegacija je nato položila cvetje v spomin padlim pripadnikom slovenske policije in vojske v osamosvojitveni vojni k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991 še na Novih Žalah v Ljubljani.

Notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj na Novih Žalah v Ljubljani. FOTO: MNZKupi v trgovini

Živeti hočemo v suvereni državi slovenskega naroda
Družbena vprašanja
25,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh