Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomemben dan za beneške Slovence

Za vas piše:
T. M.
Objava: 27. 03. 2022 / 15:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2022 / 17:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomemben dan za beneške Slovence
Mesto Videm je odprlo park, poimenovan po don Evgeniju Blanchiniju. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu/Facebook

Pomemben dan za beneške Slovence

V soboto, 26. marca, je bil pomemben dan za beneške Slovence. Mesto Videm je odprlo nov park, poimenovan po zaslužnem beneškem rojaku don Evgeniju Blanchiniju.

Slovesnosti se je udeležil državni sekretar dr. Dejan Valentinčič, ki je skupaj z videmskim županom Pietrom Fontaninijem tudi odkril ulično tablo, ki nosi Blanchinijevo ime.

Don Evgenij Blanchini

»Don Evgenij Blanchini (1863–1921) je bil beneško-slovenski duhovnik, ki je večji del življenja preživel v Vidmu. Tam je deloval v sirotišnici, ustanovil dekliško višjo srednjo šolo, bil župnik fare sv. Jurija, veliko truda pa posvečal tudi socialnemu, kulturnemu in šolskemu področju. Ustanovil je prvo hranilnico v Vidmu, pisal nasvete za napredno kmetovanje, pomagal pri samoorganizaciji delavcev, napisal tri publikacije o izseljevanju in redno obiskoval beneške izseljence po Evropi. Nikoli ni pozabil tudi na Nadiške doline in tam živeče Slovence ter si prizadeval za njihovo dobrobit.« Tako so o njem zapisali na Facebook strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu/Facebook

Pomembna prisotnost številnih Slovencev na tem ozemlju 

Pobudnik poimenovanja parka po tem zaslužnem rojaku je bil Giovani Marsico, občinski svetnik v Vidmu, ki je slovenskih korenin in si tudi sicer zelo prizadeva, da bi mesto Videm priznalo prisotnost številnih Slovencev na tem ozemlju. 

Slovesnosti so se udeležili tudi župan Špetra Mariano Zufferli, podžupanja Podbonesca Alessandra De Santis, podžupan Dreke Miha Coren ter več predstavnikom Združenja don Evgenij Blanchin – med drugim predsednik Igor Jelen in nekdanji predsednik Giorgio Banchig.

FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu/Facebook

Državni sekretar dr. Valentinčič je v svojem nagovoru dejal, da »gre za pomembno simbolno priznanje občine Videm, saj je bilo to mesto vedno središče Slovencev iz Nadiških dolin, Terskih dolin, Rezije in Kanalske doline, torej iz celotne Videmske pokrajine. Verjetno danes v Vidmu živi več Slovencev, kot v vseh teh dolinah skupaj. Zato to ni obeležje le don Blanchiniju, ampak vsem teh rojakom, med katerimi se številni še vedno zavedajo svojih slovenskih korenin.«


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh