Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik iz Poljan Jože Plut s kombijem pelje pomoč v Ukrajino

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 02. 2023 / 07:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2023 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik iz Poljan Jože Plut s kombijem pelje pomoč v Ukrajino
Christian Porenta, Marijan Grilj in Jože Plut na poti proti Ukrajini. FOTO: Osebni arhiv

Župnik iz Poljan Jože Plut s kombijem pelje pomoč v Ukrajino

Danes okrog šeste ure zjutraj se je na pot proti Ukrajini odpravil župnik iz Poljan nad Škofjo Loko Jože Plut. V župniji so namreč vse od adventa pa do praznika svetih treh kraljev zbirali pomoč za prebivalce Ukrajine, v kateri že skoraj leto dni traja vojna.

Župnika Jožeta Pluta na poti spremljajo še eden od župljanov in nekateri člani malteškega viteškega reda, ki bodo v Ukrajini poskrbeli za logistični del, da bo zbrana pomoč lažje prišla do cilja. Zbrano pomoč so že sinoči zložili v dva kombija, zjutraj pa so se odpravili na večurno pot.

Z dvema kombijema, polnima materialne pomoči, se peljejo proti Ukrajini čez Madžarsko. FOTO: Jože Plut

Prva akcija že novembra

V župniji so se že v prvi polovici novembra odločili za podobno akcijo, ki so jo zaradi dobega odziva župljanov v adventnem času ponovili. »Največ je oblačil in obutve, nekaj je tudi spalnih vreč in higienskih pripomočkov ter hrane in sanitetnega materiala. Oblačila so bila oprana in lepo zložena. Vse je označeno z napisi v slovenščini in angleščini,« je pred odhodom povedal Plut.

Med nedeljskim zlaganjem pomoči v kombi. FOTO: Osebni arhiv

Kam in komu gre pomoč?

Pomoč bodo dostavili do humanitarnega skladišča malteškega viteškega reda v Ukrajini, ta pa bo med drugim namenjena tudi slovenskima sestrama, ki delujejo na območju Zakrpatja in bodo slovensko pomoč razdelile tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Veselo nasmejana ekipa, ki je pomagala pri nalaganju pomoči. FOTO: Osebni arhiv

Sicer pa so se v župniji v nedeljo lotili še zbiranja finančnih sredstev za žrtve potresa v Turčiji in Siriji. »Ker je težje dostaviti materialno pomoč, smo se odločili samo za zbiranje finančnih sredstev, ljudje pa nakazujejo denar tudi neposredno na Karitas,« je dodal poljanski župnik.

Maševanje po namenu naših bralcev na poti v Ukrajino

Jože Plut, sicer duhovni vodja Družine, vsak ponedeljek daruje mašo v Družini kapeli. Pri njej običajno prosimo in molimo za namene, ki nam jih posredujete bralke in bralci Družine. »Danes maše na Družini ne bom daroval, bom pa na poti v Ukrajino maševal tudi po namenih bralk in bralcev Družine.«

Naj jih na poti v Ukrajino spremlja Božji blagoslov s prošnjo, da se varno in srečno vrnejo domov.

Nalaganje
Nazaj na vrh