Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ponos poljskega škofovstva«

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 13. 09. 2023 / 09:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 12:50
»Ponos poljskega škofovstva«
Sigismund Feliks Felinski. FOTO: Splet

»Ponos poljskega škofovstva«

Sveti Sigismund Feliks Felinski, škof, redovni ustanovitelj »O, Bog, pomnoži ljubezen v naših srcih in nam daj, da z najglobljo ponižnostjo ohranimo neskončno zaupanje v tvojo pomoč in usmiljenje. Cerkev je moje največje bogastvo, je cilj mojega življenja, je moja edina ljubezen na zemlji. Zaupam v Boga in si ne želim ničesar razen njegove svete volje. Blagor tistim, ki jih bo ura preizkušnje našla ob vznožju križa z Marijo. Notranji mir je najdražji zaklad in edini dar, ki ga Odrešenik obljublja svojim učencem na zemlji.«

Rojen: 1. novembra 1822 v vasi Vojutyn blizu Volinija, danes del zahodne Ukrajine.

Umrl: 17. septembra 1895 v Krakovu na Poljskem.

Družina: Rodil se je v bogati plemiški družini očetu Gerardu in materi Evi, roj. Wenderoff. Bil je sedmi od enajstih otrok, a so štirje umrli že v zgodnjem otroštvu. Oče mu je umrl, ko je bil star enajst let, pet let pozneje, leta 1838, pa je bila njegova mati aretirana in izgnana v Sibirijo.

Študij: Najprej je študiral matematiko na Univerzi v Moskvi, nato francosko književnost na Sorboni in College de France. Leta 1851 je vstopil v semenišče v Žitomierzu na Poljskem in študiral na akademiji v Sankt Peterburgu.

Posvečenje: V duhovnika ga je 8. septembra 1855 posvetil mohiljski nadškof.

Delovanje: Od leta 1855 do 1857 je deloval v domi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh