Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Popoldne krščanstva« v Evropi

Za vas piše:
Igor Bahovec
Objava: 14. 02. 2023 / 19:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2023 / 12:57
»Popoldne krščanstva« v Evropi
Igor Bahovec je bil del slovenske delegacije celinske sinode v Pragi. FOTO: Tatjana Splichal

»Popoldne krščanstva« v Evropi

Vsi imamo izkustvo, kako lepo je hoditi skupaj, v paru, skupini, na romanju. Na skupni poti se pojavijo tudi težave, napetosti, spori, razhajanja, pa vendar si človek vedno znova želi, da je na poti življenja skupaj z drugimi.

Sinoda o sinodalnosti vključuje take izkušnje, a vsebuje veliko več: povabilo, da se srečamo kot Cerkev, kot Kristusovo skrivnostno telo. Zato je od začetka zasnovana kot daljši proces. Sedaj potekajo kontinentalna srečanja, katerih namen je narediti refleksijo na ravni velikih kulturnih enot, saj vero živimo v kulturi. To bo pomagalo pripraviti delovni dokument za oktobrsko srečanje škofovske sinode v Vatikanu.

Na začetku evropskega srečanja v Pragi sva se »slučajno« srečala z Akanom, ki je skupaj z njihovim škofom Martinom Kmetcem predstavljal Turčijo. Izkušnja Cerkve v manjšini, včasih preganjanju, iz dežele, ki je bila v prvih stoletjih zibelka krščanstva. Mnogi smo radi prisluhnili predstavnikom iz dežel, kjer je katolištvo v izraziti manjšini, bodisi v okolju protestantizma, pravoslavja ali islama: nekaj imajo povedati vsem nam. Evropa ni več krščanska, tudi ni ateistično sekularna, marsikje prevladuje verovanje v »nekaj«, duhove, višje sile ipd.

Kako priče...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh