Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Popravek članka »Janez Koprivec: Pacient ni prioriteta slovenskega zdravstva«

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 11. 2023 / 10:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2023 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Popravek članka »Janez Koprivec: Pacient ni prioriteta slovenskega zdravstva«
Ne drži navedba Janeza Koprivca, da je imelo ZdrZZ glavno besedo pri določanju števila mest, temveč so bila mesta določena skladno z merili, ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje, in Odbora za načrtovanje specializacij. FOTO: Tatjana Splichal

Popravek članka »Janez Koprivec: Pacient ni prioriteta slovenskega zdravstva«

Na prispevek Janeza Koprivca, dr. med., spec. druž. med., družinskega zdravnika zasebnika s koncesijo iz Gorenje vasi, prvotno objavljen v Sobotni prilogi Dela, poobjavljen pa na portalu zdravstvo.si in nato na Družinini spletni strani, so se odzvali v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije (ZdrZZ) z zahtevo za popravek.

Pod zahtevo za popravek objavljenega (dela) besedila v prispevku »Zdravnik Janez Koprivec: Pacient ni prioriteta slovenskega zdravstva«, objavljenem 3. novembra 2023, na Družinini spletni strani (TUKAJ), se je podpisala Tatjana Jevševar, v. d. direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Popravek s pojasnilom v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Popravek

V prispevku je navedeno, da ima glavno besedo pri razpisu specializacij Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije (ZdrZZ), in sicer v citatu: »Glavno besedo pri takem razpisu je imelo ZDrZZ, ki bedi nad javnimi zavodi in je očitno bistveno večji element od Ministrstva za zdravje, kaj šele potreb pacienta, ki so očitno zanemarljivo majhne.«

Iz navedenega je razbrati, da zdravnik Janez Koprivec očitno ne pozna sistema določanja vsakoletnega števila mest specializacij zdravnikov oziroma namerno zavaja javnost, saj v kolikor bi poznal zakonodajo, bi mu bilo jasno, da število posameznih vrst specializacij za območje celotne države oziroma za posamezne izvajalce zdravstvene dejavnosti določi minister za zdravje na podlagi predloga Odbora za načrtovanje specializacij zdravnikov, ki je sestavljen iz predstavnikov Ministrstva za zdravje, predstavnika Zdravniške zbornice Slovenije, predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predstavnika Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Ne drži torej navedba Janeza Koprivca, da je ZdrZZ tisto, ki je imelo glavno besedo pri določanju števila mest, temveč so bila mesta določena skladno z merili, ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje, in Odbora za načrtovanje specializacij. Pri tem je treba izpostaviti, da v Odboru ne gre za prevladujočo moč enega od predstavnikov, temveč za soglasno sprejemanje odločitev. Na koncu pa je odločitev, ali se predlog Odbora upošteva ali na, na strani ministra za zdravje.

Nalaganje
Nazaj na vrh