Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porfirij

Objava: 11. 07. 2011 / 07:23
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Porfirij

Porfirij

Zavetnik: nima posebnega patronata

Atributi: venec iz vrtnic

Že v mladih letih se je sveti Porfirij navdušil za meniško in asketsko življenje, zato je s petindvajsetimi leti zapustil domače in šel v Sketsko puščavo zahodno od Nila, tam preživel pet let, nato pa se odpravil v dolino reke Jordan in v votlinah preživel še nadaljnjih pet let. Ker je ob tem hudo zbolel, je poromal v Jeruzalem, da bi si tam izprosil zdravja. Ko je ležal napol nezavesten na Golgoti, je v videnju videl Jezusa, kako se spušča s križa in mu govori: »Vzemi ta les in ga čuvaj.« Bil je čudežno ozdravljen, Jezusove preroške besede pa so se izpolnile potem, ko je bil čez čas posvečen v duhovnika in nastavljen za varuha relikvij sv. Križa. Že prej je med reveže razdal vso svojo dediščino in še naprej živel asketsko in spokorno življenje. Ko je bil imenovan za škofa v Gazi, je bila njegova »glavna naloga« boj proti poganstvu, ki je bilo v mestu še zelo razširjeno. Mesto je premoglo le tri krščanske cerkve, poganskih templjev pa je bilo osem, največji in najimenitnejši Marneion. Cesar je takšno stanje tiho dopuščal, saj so bogati poganski meščani veliko prispevali v cesarsko blagajno, zato Porfirij ni imel lahkega dela. A z vztrajnostjo in gorečnostjo mu je le uspelo: poganska svetišča so bila na koncu porušena, na temelju največjega pa je sezidal veliko baziliko. Po petindvajsetih letih njegovega škofovanja je bilo prebivalstvo v mestu večinoma že pokristjanjeno.

Sveti Porfirij, puščavnik, škof v GaziIme: Porphyrios izhaja iz stare grščine, iz besede porphyra, ki označuje »purporno, vijolično barvo«.

Rodil se je okrog leta 347 v Tesalonikih (Solun) v Grčiji,

umrl pa 26. februarja 420 v Gazi, Palestina.

Družina: Rodil se je v bogati in spoštovani družini; imel je mlajše brate.

Sodobniki: Makarij, Hieronim, Origen, Janez Krizostom, Avguštin, krivoverec Pelagij.

Mesto/škofija: Gaza je eno najstarejših mest na svetu. Škofija je bila v mestu ustanovljena že pred Porfirijem, a je bilo prebivalstvo večinoma še pogansko. Danes je v mestu majhna skupnost okoli
3500 kristjanov, prebivalcev je okoli 450.000.

Zavetnik: nima posebnega patronata.

Kreposti: Bil je izjemno skromen, ves čas je gojil puščavniškega duha, bil je goreč za krščanstvo in pravovernost, ves predan svoji krščanski čredi v Gazi.

Upodobitve: Upodabljajo ga v škofovskih oblačilih z omoforijonom. V levici drži Sveto pismo, z desnico pa blagoslavlja.

Življenjepis: Življenjepis (Vita Porphyrii) je nekaj let po njegovi smrti napisal njegov učenec diakon Marko.

Goduje: 26. februarja.

Češčenje: Poleg rimokatoliške Cerkve ga častijo tudi vse zahodne in vzhodne pravoslavne Cerkve.

Splet: http://www.fordham.edu/halsall/basis/porphyry.html (življenjepis)

Nazaj na vrh