Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovil se je Jure Robežnik

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 10. 2022 / 12:44
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2022 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovil se je Jure Robežnik
Jure Robežnik (1933-2022). FOTO: Nebojša Tejić/STA

Poslovil se je Jure Robežnik

Le kdo ne pozna popevk, kot so »Pegasto dekle«, »Ti si moja ljubezen« ali »Na vrhu nebotičnika«? To je le nekaj pesmi, pod katere se je podpisal skladatelj jazzovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik, ki je umrl v 90. letu starosti.

Robežnik je leta 1958 končal študij germanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kljub temu, da nima formalne glasbene izobrazbe, je avtor več kot 150 glasbenih del. Rodil se je leta 1933 v Ljubljani, pianistično znanje dobil pri Glasbeni matici v Ljubljani.

Sodelovanje na prvi Slovenski popevki

Kot avtor se je predstavil na prvi Slovenski popevki leta 1962 na Bledu s skladbo Glas stare ure, spominja STA. Konec 60. in v začetku 70. let je bilo njegovo najbolj plodno obdobje. Takrat je namreč s skladbami, kot so Plaz, Tri korake v modro, Presenečenja, Ptica vrh Triglava, Mesto mladih, Eva in Lojze, Bila sva še otroka, Pegasto dekle, Mlade oči in Na vrhu nebotičnika, predstavljal na festivalih Slovenska popevka, Opatija in Vesela jesen.

Producent, urednik in direktor

Jure Robežnik je bil dolgoletni producent v glasbeni produkciji Radia Slovenija, pozneje tudi urednik in direktor Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Sodeloval je z vokalnim sestavom Bele vrane in vsemi najodličnejšimi slovenskimi in jugoslovanskimi pevci. Kot skladatelj je sodeloval in bil nagrajen na vseh pomembnih jugoslovanskih festivalih zabavne glasbe, od Opatije do Beograjske pomladi.

Prejemnik Kozinove nagrade

Društvo slovenskih skladateljev mu je leta 2017 za doprinos k slovenski zabavni glasbi, ki jo je »obogatil s humanizmom in resničnim glasbenim občutenjem« prejel Kozinovo nagrado. Ob tem je povedal, da sta ga gnali želja po ustvarjanju in občudovanje glasbe, ki je tedaj prek filmov in gramofonskih plošč prihajala iz velikega sveta.

Kupi v trgovini

Visoka pesem
Sveto pismo
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh