Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvet o dediščini dr. Lovra Šturma na področju človekovih pravic [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 01. 2022 / 06:31
Oznake: Dogodek, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvet o dediščini dr. Lovra Šturma na področju človekovih pravic [VIDEO]
Dediščina prof. dr. Lovra Šturma na področju človekovih pravic je pomembna za slovenski pravni sistem. FOTO: Tatjana Splichal

Posvet o dediščini dr. Lovra Šturma na področju človekovih pravic [VIDEO]

Skoraj dva meseca sta že minila od smrti velikega Slovenca dr. Lovra Šturma (1938–2021), pravnika, profesorja, nekdanjega predsednika ustavnega sodišča in dvakratnega ministra v slovenskih vladah, ki je pomembno prispeval k vzpostavitvi in ustanovitvi slovenske države.

Njegova dediščina na področju človekovih pravic je pomembna za slovenski pravni sistem, kar želijo v Zboru za republiko, ki ga je kot predsednik vodil med novembrom 2011 in januarjem 2016, osvetliti in poudariti na posvetu, namenjenemu v njegovo čast in spomin.

Posvet v Državnem svetu

Posvet v čast in spomin prof. dr. Lovru Šturmu, ki ga je Zbor za republiko pripravil z roki v roki s Katedralo svobode, Novo univerzo in Katoliškim inštitutom, je potekal v torek, 25. januarja 2022, v dvorani Državnega sveta v Ljubljani.


Kaj? Posvet v čast in spomin prof. dr. Lovru Šturmu. Kdaj? V torek, 25. januarja 2022, ob 17. uri. Kje? V dvorani Državnega sveta v Ljubljani. Kdo? Zbor za republiko, Katedrala svobode, Nova univerza in Katoliški inštitut. Kako? V neposrednem prenosu ali posnetku TUKAJ.

Osem predstavitev in razprava

Posvet je odprl moralni teolog dr. Ivan Štuhec, udeležence pa sta uvodoma pozdravila predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik Zbora za republiko France Cukjati. Po osmih predvidenih predstavitvah so posvet zaključili s polurno razpravo.

Kdo so bili razpravljavci?

V osrednjem delu so sodelovali dr. Andrej Naglič (O osebnosti dr. Šturma), dr. Peter Jambrek v imenu Katedrale svobode (Žrtve treh evropskih totalitarizmov in vprašanje sprave), dr. Anton Stres v imenu Katoliškega inštituta (Verska svoboda in prispevek dr. Šturma), dr. Matej Avbelj v imenu Nove univerze (Omejitev oblasti in prihodnost EU), Jan Zobec (Sodstvo kot garant ali grobar pravne države), Zvjezdan Radonjić (Ustavna presoja povojnega časa), dr. Blaž Ivanc (Šturmove epistole o človeku, državi in družbi) in dr. Jernej Letnar Černič s predstavitvijo zbornika (Lovro Šturm in omejitev oblasti).

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh