Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vesel božič pravoslavnim kristjanom

Objava: 07. 01. 2023 / 08:51
Oznake: Božič
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2023 / 08:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vesel božič pravoslavnim kristjanom
Milada Kalezić je pričevala o svojem odnosu do vere. FOTO: Vid Ponikvar

Vesel božič pravoslavnim kristjanom

13 dni po katoličanih božič praznujejo pravoslavni verniki. Iz arhiva smo izbrskali nekaj misli pravoslavne igralke Milade Kalezić, ki je lani za Družino pričevala o tem, kaj ji pomeni božič.

Priznana igralka Milada Kalezić prihaja iz neverne družine, ki izvira iz Kosova. Njen oče je bil oficir v JLA, oba starša sta bila včlanjena v Komunistično partijo, zato kot otrok nikoli ni praznovala božiča. Pri 49 letih, ko jo je življenje močno preizkušalo, jo je Bog pridobil na svojo stran in od takrat iz hvaležnosti vsem pričuje o Božji dobroti. 

Že kot otrok je vedela, da obstajata dva božiča 

Milada Kalezić je že kot otrok vedela, da obstajata »dva božiča«: katoliški in pravoslaven. Slednjega je kdaj praznovala tudi še kot otrok, kadar je bila povabljena na kakšen obisk. »Dobila sem darilo, potem je bila fina večerja, in vedno, ker sem seveda še bila daleč od vere, sem se spraševala, zakaj se vselej tako lepo počutim, ko so ti večeri in ta praznovanja.« Kot študentka je kdaj zavila na polnočnico v cerkve, v njeni družini pa je o božiču pripovedovala edino babica.

Pogovor v studiu Družine je vodil novinar Marjan Pogačnik. FOTO: Vid Ponikvar

Pot do spreobrnjenja

V pogovoru se Milada Kalezić spominja svoje poti do spreobrnjenja. Na pravoslavni božič, 7. januarja, se ji je zgodilo nekaj izjemnega. »Kako se je pripravljalo, kako je bilo moje srce trdo … Potem, ko se je zgodilo, sem temu Neznanemu zastavila ogromno vprašanj, pa zakaj šele zdaj, zakaj nisi tega prej naredil, zakaj sem se morala tako namučiti. Ampak tako kot pravi Julien Green, francoski pisatelj, včasih mora Bog komu zlomiti srce, da lahko vstopi vanj. In to se je meni zgodilo, bila sem v neki taki zgodbi in res … sem se morala na koncu čustveno razleteti … in potem sem bila verjetno sposobna razumeti to logiko, ki je seveda neverjetna. To je logika ene take nežnosti, ljubezni, lepote … da enostavno nimaš pravih besed, o tem ne moreš govoriti. To Kraljestvo ni od tega sveta, to se prepričaš ogromnokrat.«


Razlike med pravoslavnimi in katoličani

Milada Kalezić je dejavna v pravoslavnem občestvu v Mariboru, udeležuje pa se tudi katoliških prireditev. Njena hči pripada Katoliški cerkvi, kjer je krstila tudi njeno vnukinjo. Milada pravi: »Srce nima problemov s tem. Srce ve. To je občutek topline, ljubezni do Boga …« Povedala je, da sama še opazi ne, kdaj je v tej ali oni cerkvi, saj je povsod navzoč Jezus Kristus. Delila pa je svojo izkušnjo silvestrovanja, ki za katoličane pride že po božiču, za pravoslavne pa prej. In ker se pravoslavni kristjani pred božičem držijo posta, so silvestrovanja ... posebna. 

Oglejte si celotni video pogovor: 



Kupi v trgovini

Božična zgodba (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh