Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik blaženih drinskih mučenk

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 12. 2021 / 00:30
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik blaženih drinskih mučenk
Drinske mučenke. FOTO: Andrej Golčnik

Praznik blaženih drinskih mučenk

Letos mineva 80 let od mučeniške smrti drinskih mučenk in 10 let od njihove razglasitve za blažene. Dve med njimi sta Slovenki. Na današnji dan, ko godujejo, v župnijski cerkvi sv. Marjete v Župniji Šmarjeta poteka celodnevno češčenje.

Papež Benedikt VXI. je pred desetimi leti priznal mučeništvo petih redovnic, ki so bile decembra 1941 umorjene v Bosni in so znane kot »drinske mučenke«. To so redovnice Hčere božje ljubezni s. M. Jula Ivanišević, s. M. Berchmana Leidenix, s. M. Bernadeta Banja ter Slovenki s. M. Krizina Bojanc in s. M. Antonija Fabjan. O tem smo pred desetletjem poročali tudi na našem spletnem portalu.

Mučenki z območja današnje novomeške škofije

S. Marija Krizina Bojanc se je rodila 14. maja 1885 v Zburah pri Šmarjeških Toplicah, s. Marija Antonija Fabjan pa 23. januarja 1907 v vasi Malo Lipje, ki je nekdaj spadala v župnijo Hinje, danes pa v župnijo Žužemberk. Obe sta bili krščeni za Jožefi. Skupaj s s. Marijo Julo Ivanišević in s. Marijo Bernadeto Banja sta 15. decembra 1941 umrli mučeniške smrti v Goraždu v Bosni, ko so se uprle četnikom, ki so jih hoteli onečastiti, s. Marijo Berchmano Leidenix pa so četniki ubili 23. decembra istega leta pri Sjetlini.

Župnijska cerkev sv. Marjete v Šmarjeti. FOTO: Andrej Golčnik

Celodnevno češčenje v Šmarjeti, sklep ob 17. uri

Celodnevno češčenje so v Šmarjeti začeli ob 8. uri s sveto mašo, po njej pa so izpostavili Najsvetejše v češčenje. Med 11. in 12. uro so imeli molitev dekanijski duhovniki. Ob 17. uri je predviden slovesen sklep češčenja, ki ga bo ob somaševanju duhovnikov vodil novi generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec.

FOTO: Vojko Ivančič

V nedeljo škofijsko praznovanje 

V nedeljo, 19. decembra, bo šmarješko župnijo obiskal novomeški škof dr. Andrej Saje, ki bo ob 10. uri obhajal slovesno sveto mašo ob godu blaženih mučenk. To bo prvo škofijsko praznovanje njihovega godu in prvi pastoralni obisk novega škofa tamkajšnje župnije. »Za našo župnijo je velika stvar, da bomo gostili škofijsko praznovanje. S tem bomo dobili posebno potrditev in hkrati spodbudo, da bomo še naprej sami gojili češčenje naših blaženih in tudi širili češčenje po drugih župnijah, ne samo novomeške škofije, ampak celotne Slovenije,« je za naš spletni portal povedal šmarješki župnik Andrej Golčnik. 


Kupi v trgovini

Razprodano
Mučenec Lojze Grozde
Svetniki
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh