Zapri
Iskanje

Praznik Marije, svete Božje Matere

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 01. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Praznik, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 09:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Praznik Marije, svete Božje Matere

Praznik Marije, svete Božje Matere
Prvega januarja praznujemo tudi svetovni dan miru. FOTO: Shutterstock
Kakor si božičnega praznika ne moremo predstavljati brez Marije, naše nebeške Matere in matere Božjega Sina, tako je Marija navzoča tudi, ko vstopamo v novo leto.

Prvi januar sodi med najstarejše Marijine praznike, saj je poznan na krščanskem Vzhodu že od 5. stoletja naprej, takrat imenovan Spomin Bogorodice. Ona je namreč tista, ki je najtesneje povezana s skrivnostjo Božjega učlovečenja kot tudi s skrivnostjo človekovega odrešenja.

Čudovita zamenjava 

Na pragu novega leta nas spremlja mati Marija in nas vabi, naj se pod njenim vodstvom in varstvom prepustimo ljubečim rokam neskončne Božje previdnosti. V prihajajočem letu pa se – tako kot ona – podredimo Božjim sklepom glede vsega, kar nas čaka. Po Mariji se je zgodila čudovita »zamenjava« – Božji Sin je postal človek, da bi mi postali Božji otroci. 

Božji Sin je postal človek, da bi mi postali Božji otroci. FOTO: Pexels

Svetovni dan miru

Pobudo za praznovanje svetovnega dneva miru je dal papež Pavel VI. v posebni poslanci, ki jo je prebral 23. decembra 1967 in jo je poslal predstavnikom vseh narodov, vernim in nevernim. V njej je zapisal: »Predlog, da posvetimo miru prvi dan v novem letu, nam ni pred očmi kot nekaj izključno verskega, katoliškega. Rad bi, da se mu pridružijo vsi resnični prijatelji miru, kakor da gre za njihovo lastno pobudo. Praznik bi se moral izraziti v svobodnih oblikah, pač po osebnem značaju tistih, ki razumejo, kako lepo in pomembno je v tako raznoličnem zboru sodobnega človeštva soglasje vseh glasov v svetu, da poveliča tako temeljno dobrino, kakor je mir.« 

Oj kole – kole – koledo, leto lepo, mlado! Da b’ vsak dan prinašalo nam v hišo božjo gnado! Oj kole – kole – koledo! (Iz novoletne kolednice, kot so jo prepevali na Koroškem)

Molitev za mir 

Ko prosimo za mir v naši domovini in mir vsega sveta, nam je lahko v pomoč naslednja molitev papeža Janeza XXIII., kot je zapisana v molitveniku Kristjan moli

»O večna Beseda, Božji in Marijin sin, v najskrivnejšem kotičku našega srca obnovi čudež svojega rojstva. Vžgi nas z ljubeznijo, da bo tvoj prihod prinesel pravo radost, resničen mir in bratstvo tako posameznikom kot narodom. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.« 


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh