Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik sedeža apostola Petra letos 21. februarja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 02. 2023 / 08:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik sedeža apostola Petra letos 21. februarja
Na praznik sedeža apostola Petra bronasti kip apostola vsako leto oblečejo v slovesna papeška oblačila. FOTO: Vatican Media

Praznik sedeža apostola Petra letos 21. februarja

Ob prazniku sedeža apostola Petra bodo romarji med obiskom bazilike sv. Petra v Vatikanu lahko občudovali kip apostola, odetega v simbole petrinske službe.

Danes v Katoliški cerkvi obhajamo praznik sedeža apostola Petra: tradicionalno se tega praznika pri bogoslužjih spominjamo 22. februarja, ker pa letos sovpada s pepelnično sredo, ga bodo v Vatikanu obeležili dan prej. Kot poroča spletni portal Vatican News, bo kip sv. Petra v vatikanski baziliki ves dan odet v slovesna papeška oblačila, sedež pa opremljen z ustreznim okrasjem, ki tradicionalno obogati obhajanje tega praznika.

 Oltar katedre sv. Petra danes krasi 100 sveč. FOTO: Vatican Media

Sto sveč na Berninijevem oltarju

Po starodavnem izročilu bodo t. i. »Sanpietrini«, delavci, pristojni za vzdrževanje bazilike in njenih umetnin, Berninijev znameniti bronasti kip oblekli v slovesna papeška oblačila ter okoli njega namestili okraske, Berninijev oltar katedre pa bodo razsvetlili s stotimi svečami, je zapisano v sporočilu za javnost. Romarji in obiskovalci bodo tako lahko občudovali kip apostola in značilne simbole petrinske službe.

Praznik sedeža apostola Petra bodo v Vatikanu obeležili s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo pri oltarju sedeža apostola Petra ali »katedri« obhajal nadduhovnik papeške bazilike, kardinal Mauro Gambetti.

Ena od Previatijevih podob. FOTO: m.museivaticani.va

V postnem času razstava križevega pota Gaetana Previatija

Od 21. februarja naprej bo v baziliki v postnem času, tako kot lansko leto, začasno razstavljen »Kristusov pasijon« italijanskega umetnika Gaetana Previatija (Ferrara 1852 - Lavagna 1920), ki ga sicer hranijo v Vatikanskih muzejih. Ob Previatijevih podobah, ki bodo nameščene v prečni ladji in vzdolž ladje bazilike, bodo ob petkih ob 16. uri v baziliki obhajali pobožnost križevega pota. Kot poudarjajo v sporočilu za javnost, ne gre za razstavo, ampak je namen slik ljudi spodbuditi k molitvi, kar je bila tudi Previatijeva želja.

Kip svetega Petra na vatikanskem trgu. FOTO: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Peter/Pavel
Za otroke
4,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh