Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje sv. Florijana na Sveti Gori

Za vas piše:
Ivan Škvarč
Objava: 09. 05. 2023 / 12:24
Oznake: Dogodek, Maša, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje sv. Florijana na Sveti Gori
Pred odhodom v baziliko svetogorske Kraljice. FOTO: Jože Dakskobler

Praznovanje sv. Florijana na Sveti Gori

Gasilci severnoprimorske regije in širše okolice smo se tudi letos, in sicer že petnajstič, udeležili tradicionalnega praznovanja godu sv. Florijana na našem romarskem kraju, v baziliki svetogorske Kraljice na Sveti Gori z namenom, da počastimo svojega zavetnika in vzornika, ki je 4. maja praznoval svoj god.

Letos smo imeli še poseben namen, da se zahvalimo dobremu Bogu, svetogorski Mariji in sv. Florijanu, in sicer za uspešno posredovanje v lanskem največjem požaru v Sloveniji, ki je zajel veliko področje goriškega Krasa. V petek, 15. julija, je namreč izbruhnil katastrofalen požar, ki je ogrožal vasi in življenja ter povzročil veliko rano v naravi.

Sprevod v cerkev. FOTO: Jože Dakskobler

Z ognjeno stihijo se je 17 dni skupaj borilo preko15.000 gasilk in gasilcev z več kot 2200 gasilskimi vozili. Na pomoč so priskočile tudi zračne enote za gašenje iz mnogih evropskih držav. Lahko smo hvaležni Bogu in svetogorski Mariji, da se kljub velikemu številu sodelujočih gasilcev in drugih služb nikomur ni nič hudega zgodilo in tudi sv. Florijanu, da je po toliko dneh in naporih vsem skupaj le uspelo zatreti požar, ki je ogrožal mnoge domove in vlival strah in brezup tamkajšnjim krajanom.

Daritev svete maše v čast in zahvalo sv. Florijanu in božji Materi. FOTO: Jože Dakskobler

Sveto mašo je tudi letos daroval gospod škof, msgr. dr. Jurij Bizjak, ob somaševanju vojaškega kurata in tudi vestnega ter aktivnega gasilca g. Milana Preglja, gvardijana na Sveti Gori patra g. Bogdana Knavsa, župnika župnije Kromberk - Vogrsko g. Cvetka Valiča in škofovega pomočnika Blaža Kavčiča. Mašo je polepšalo ubrano petje cerkvenega pevskega zbora župnije Podkraj.

Blagoslov vozil. FOTO: Jože Dakskobler

Škof Bizjak se je v svojem nagovoru med drugim navezal na besede, ki jih beremo na 5. velikonočno nedeljo iz evangelija po Janezu, v katerem Jezus učence nagovarja: »Vi ste pot, resnica in življenje«. Tako tudi gasilci iščemo poti k oz. do pomoči potrebnih, jim skušamo v različnih težavah resnično in nesebično pomagati in ob tveganju svojih rešujemo druga življenja. Zgled pa vedno lahko črpamo v svojem zavetniku sv. Florijanu, ki se je znal neustrašno podati na pot k svojim zaprtim vojakom ter pogumno in neustrašno izpričal resnico, da veruje v edinega in pravega Boga, in vse to za ceno lastnega življenja, ko ni hotel darovati malikom, temveč je raje trpel mučeništvo in na koncu umrl, ko je bil pahnjen v valove narasle reke.

Zbrane gasilce je v imenu svetogorskih frančiškovih bratov nagovoril in pozdravil pater g. Bogdan Knavs in poudaril pomen in neprecenljivost nesebične pomoči, ki jo vrši gasilska služba.

Koprski škof Jurij Bizjak vojaški kurat Milan Pregelj s praporščaki. FOTO: Jože Dakskobler

Letos je gasilski ešalon ob številnih praporih vodil poveljnik Janko Škvarč. Sodelovale so gasilke in gasilci s Postojnskega, Idrijskega, Vipavskega, Goriškega in Posoškega področja oz. naslednjih prostovoljnih gasilskih društev: Ajdovščina, Col, Dornberk, Dobrovo, Godovič, Idrija, Kanal, Knežak, Kobarid, Ponikve, Selo, Šempeter, Šmarje, Šmihel - Landol, Tolmin, Vipava in Vrhpolje. Na koncu maše se je vsem zahvalil še predsednik Severnoprimorske regije Jože Dakskobler z željo, da se prihodnje leto ponovno srečamo v še večjem številu in prošnjo, da bi sv. Florijan varoval naše domove, nas in vse ljudi ter nas obvaroval tudi v prihodnje večnega ognja.

Sledil je še blagoslov gasilskih vozil, po prijetnem druženju pa smo se vrnili na svoje domove z lepimi vtisi ob tokratnem praznovanju sv. Florijana.



Kupi v trgovini

Kip sv. Florijan
Svetniki
68,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh