Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje sv. Jožefa, zavetnika novomeške škofije [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 18. 03. 2023 / 17:13
Oznake: Maša, Svetniki, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2023 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje sv. Jožefa, zavetnika novomeške škofije [FOTO]
Verniki v novomeški stolnici. FOTO: Jože Potrpin

Praznovanje sv. Jožefa, zavetnika novomeške škofije [FOTO]

Svetega Jožefa novomeška škofija časti kot glavnega zavetnika škofije. Ker je letos praznični dan padel na četrto postno nedeljo, so imeli liturgično praznovanje sv. Jožefa že v soboto. Na ta praznik škofija vsako leto podeli tudi najvišje škofijsko priznanje, odličje sv. Jožefa, osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in so dale poseben prispevek k življenju naše krajevne Cerkve.

Letošnji prejemnik je Ivan (Janko) Gabrič iz župnije Sv. Duh – Veliki Trn. V njegovi odsotnosti zaradi bolezni ga je škof Saje izročil njegovi soprogi Bernardi in sinu Andreju.

FOTO: Jože Potrpin

Dan prej je odlikovanca škof Saje skupaj z generalnim vikarjem Petrom Kokotcem obiskal v bolnišnici, skupaj z njim molil, ga blagoslovil in mu zaželel zdravja, moči in blagoslova.

FOTO: Peter Kokotec

Gospod Gabrič (rodil se je leta 1956 v vasi Ženje), po poklicu zidar v pokoju, je bil izbran na predlog dekana dekanije Trebnje, Klavdia Peterca, in župnika župnije Sv. Duh – Veliki Trn, Marka Burgerja. Že skoraj 50 let je skrben ključar podružnične cerkve sv. Primoža in Felicijana v Gorenji Lepi vasi ter dolga leta organist in zborovodja župnijskega zbora. Od svojega enaindvajsetega je poskrbel za načrte, izmere, izvedbo, obešanje in/ali elektrifikacijo zvonov v petsto šestinšestdesetih (566) zvonikih po Sloveniji, v Črni gori in na Kosovu. Vsa dela je opravil za simbolično plačilo. Zaradi takega načina dela so zvonovi zapeli tudi v manjših župnijah in na revnejših podružnicah doma in v diaspori. Povezan je bil tudi s slovenskimi misijonarji na Madagaskarju, ki jim je preskrbel nekaj zvonov. »Je globoko veren mož, oče šestih otrok, požrtvovalen, vztrajen in zvest katoličan, s srcem predan delu za Cerkev in Božjo slavo,« je še zapisano v obrazložitvi priznanja.

FOTO: Jože Potrpin

Škof Saje mu je čestital in se zahvalil za vse njegovo delo v svoji župniji, Cerkvi v Sloveniji in tudi drugod.

Škof Saje med pridigo. FOTO: Jože Potrpin

Na začetku pridige pa se je škof v imenu škofov in Cerkve na Slovenskem še posebej zahvalil navzočemu prof. dr. Rafku Valenčiču, dolgoletnemu uredniku Cerkvenih dokumentov za to njegovo izjemno delo. Pozdravil je tudi Vinka Veglja, predstavnika kanonikov ljubljanskega stolnega kapitlja, vse nekdanje prejemnike odličja sv. Jožefa ter zbrane.

FOTO: Jože Potrpin

V nadaljevanju je predstavil lik sv. Jožefa iz Nazareta kot ga predstavljajo evangeliji, »in ob katerem lahko tudi mi dobimo spodbude, kako naj živimo v tem razburkanem svetu«. Najprej njegov zgovorni molk. Nato petkraten Jožefov vstop na evangeljsko prizorišče. Jožef je tisti, ki prenaša izročilo in balgoslov. Tisti, ki vzame s seboj Marijo in Jezusu da ime. Jožef je varuh prihodnosti. Tisti, ki bere znamenja časa. In uči veščine življenja.

Slovesnost je obogatil stolni pevski zbor z organistom Matejem Burgerjem. FOTO: Jože Potrpin

Predvsem pa je pomembno po besedah škofa Sajeta, »da se umaknemo tudi mi v tihoto. Da bo ta tišina, v kateri bomo, postala zgovorna, slišali Božji glas, Božje sporočilo, navdih, da bomo prejeli milost, po kateri bomo lahko živeli«.

Še nekaj fotografij s praznovanja v Novem mestu si lahko ogledate v fotogaleriji Jožeta Potrpina.

Nalaganje
Nazaj na vrh