Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred oltarjem julijskega svetnika

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 22. 07. 2022 / 00:15
Oznake: Svetniki, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 00:38
Pred oltarjem julijskega svetnika
Dr. Aleš Maver. FOTO: Tatjana Splichal

Pred oltarjem julijskega svetnika

Verjetno mi je od vseh julijskih svetnikov najljubši v koledarju 12. julija vpisani sveti Mohor. Tega oglejskega škofa in mučenca so naši predniki zvesto častili dolga stoletja.

Najprej posebno bližino odraža že dejstvo, da so svetnikovo ime, ker so ga tolikokrat imeli v ustih, popolnoma popačili. In je iz latinskega poimenovanja Hermagoras nastal naš domači Mohor. Skupaj s svetim Fortunatom, njegovim zvestim diakonom, so mu postavili kar nekaj cerkva. Svetniški par hkrati krasi glavna oltarja dveh slovenskih stolnic. Na obeh oltarnih slikah sta sicer Mohor in Fortunat spremljevalca cerkvenega patrona svetega Miklavža. Za nameček jima je posvečena po mnenju nekaterih največja cerkev v Sloveniji v Gornjem Gradu.

Nič pa ni Mohorjevega imena med Slovenci proslavilo bolj kot po njem poimenovana založba. Menda je Anton Martin Slomšek sicer resno razmišljal, da bi svojega duhovnega otroka krstil po drugem svetniškem paru, svetih Cirilu in Metodu, vendar se je na koncu odločil za oglejski dvojec brez krmarja.

Res je, da so učenjaki že sorazmerno zgodaj razstavili pobožno legendo o življenju svetih Mohorja in Fortunata na prafaktorje. Pometli so...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh