Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred poslanci predlog sprememb družinskega zakonika

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 14. 09. 2022 / 08:25
Oznake: Parlament, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2022 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred poslanci predlog sprememb družinskega zakonika
FOTO: Pixabay

Pred poslanci predlog sprememb družinskega zakonika

Odbor DZ za delo bo danes obravnaval vladni predlog zakona o spremembah družinskega zakonika. Ta je potreben zaradi nedavne odločitve ustavnega sodišča, s katero je to državi naložilo, naj tudi istospolnim partnerjem omogoči sklenitev zakonske zveze in sodelovanje v postopkih posvojitve otrok. Državni zbor mora po odločbi Ustavnega sodišča izkazani sklep uveljaviti v pol leta.

Zakon, ki ga bodo danes obravnavali člani odbora, bo tudi formalno uzakonil odločitev, ki dejansko že velja, saj je sklep sodišča stopil v veljavo nemudoma.  Torej, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, sodelujeta v postopkih posvojitve otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje bodo partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, ter tudi na drugih pravnih področjih.

Odločitev ustavnega sodišča podpirajo v koalicijskih strankah. V strankah Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica bodo tako predlagane spremembe podprli. Zato gre pričakovati, da bo zakonski predlog dobil zeleno luč.

Po drugi strani pa predlogu odločno nasprotujejo v opozicijski NSi, kjer napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da sprejem te novele zaustavijo.

Gibanje za otroke in družine: Sporni predlog je napad na otroke

Nad zakonskim predlogom so izjemno razočarani v Gibanju za otroke in družine kjer menijo, da gre pri predlaganih spremembah družinskega zakonika za zakon, »ki krši temeljno otrokovo človekovo pravico do mame in očeta ter ne priznava naravne danosti in različnosti med žensko in moškim.«

Obenem je ta tudi v nasprotju s slovensko ustavo, saj ta v svojem 53. členu določa: »Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere,« poudarjajo v Gibanju za otroke in družine. Poleg tega je zakonski predlog tudi v globokem nasprotju s slovensko kulturo in tradicijo.

Zakon pa je po njihovem mnenju problematičen tudi zato, ker bo katastrofalno vplival na slovensko demografijo, ki že štirideset let ne dosega stopnje rodnosti, ki je potrebna za naravno obnavljanje prebivalstva. Zato je to tudi svojevrstna narodna izdaja.

V Gibanju za Otroke in družine ob predlaganih spremembah izražajo bojazen, da se bo pohod »radikalnih LGBTQIA+ aktivistov, ki več kot dvajset let izvajajo sistematične napade na temeljne pravice otrok, pravice otrok in staršev v šolah ter hočejo za vsako ceno vsiliti svoj življenjski slog celotni družbi« nadaljeval. Zato se bodo v Gibanju za otroke in družine še naprej borili proti indoktrinaciji otrok, s katero bi otroke že v vrtcu nagovarjali k temu, naj si »naj si hormonsko in kirurško spreminjajo spol ter spolno usmerjenost, saj si s tem trajno poškodujejo svoje zdravje.« Kot opozarjajo, so v takšnih skupinah že pripravili tovrstno gradivo, s katerim bodo v prihodnosti brezobzirno indoktrinirali naše otroke.

Nalaganje
Nazaj na vrh