Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred srečanjem v Beltincih: »Dobri sosedje, velik dar za Cerkev«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 10. 2022 / 05:00
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2022 / 18:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred srečanjem v Beltincih: »Dobri sosedje, velik dar za Cerkev«
Cerkev svetega Ladislava v Beltincih. FOTO: Janez Kotar

Pred srečanjem v Beltincih: »Dobri sosedje, velik dar za Cerkev«

V soboto, 8. oktobra, bodo Beltinci središče srečanja Slovencev in Hrvatov, ki se jim bodo pridružili tudi Madžari. Da so dobri medsosedski odnosi pomembni, se zavedajo tudi v soboški škofiji. Tamkajšnji škof dr. Peter Štumpf je med mašo ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom med drugim poudaril: »Dobri sosedje, dobri prijatelji, to je velik dar za Cerkev in blagor naših narodov.«

Potek, namen in razlog medsosedskega srečanja je za naš portal osvetlil koordinator srečanja, kaplan Aljaž Baša. 

To soboto bo torej v Beltincih tradicionalno srečanje Slovencev in Hrvatov. Povabili pa ste tudi Madžare in gradiščanske Hrvate. Kaj želite sporočiti s to gesto?

Na ozemlju naše škofije poleg Slovencev in Hrvatov živijo tudi Madžari. Zato bodo na letošnjem srečanju sodelovali tudi škofje, duhovniki in verniki iz sosednje Madžarske, kot že na prvem srečanju v Mariji Bistrici leta 2003. Povabili smo tudi gradiščanske Hrvate iz škofije Eisenstadt-Železno (Avstrija). Tako skupaj z našim škofom skrbimo za sožitje med narodi in za dobre medsosedske odnose.

Na tak način uresničujemo besede, ki jih je izrekel naš škof msgr. dr. Peter Štumpf, 17. avgusta 2019, med sv. mašo ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Dobri sosedje, dobri prijatelji, to je velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa nismo dobri sosedje in prijatelji.«

Koordinator srečanja, kaplan Aljaž Baša. FOTO: Sonja Kamplet Rotar

Geslo srečanja »Skupaj na poti vere in miru« je danes še kako aktualno. K čemu želite spodbuditi na srečanju?

Geslo je duh sinode, ki jo sedaj na pobudo papeža Frančiška obhajamo v Katoliški cerkvi. Geslo nas tako vabi, da pripadniki vseh treh narodnosti utrjujemo svojo vero in si prizadevamo za mir med nami. V današnjem času lahko zelo občutimo, kako odločilno je biti dober sosed in prijatelj, kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sprejemanje. Gre namreč za obstoj vseh nas. K temu nas v zadnjem času zelo vabi tudi papež Frančišek: »V tem času, ko je potrebno veliko edinosti med nami, med narodi, molimo danes za Evropo: da bi v njej uspelo imeti to edinost, to bratsko edinost, o kateri so sanjali ustanovitveni očetje Evropske unije.«

Kako bo srečanje potekalo? Ali so potrebne prijave?

Dogajanje bo potekalo v beltinskem parku. V primeru dežja pa v župnijski cerkvi, delno v kulturnem domu v Beltincih in pod dvema šotoroma.

Soboški škof Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Molitveni program pred sveto mašo se bo začel ob 9. uri, slovesna sveta maša pa bo ob 10. uri. Ob začetku svete maše nas bo pozdravil novomeški škof in predsednik slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil naš soboški škof in podpredsednik slovenske škofovske konference msgr. dr. Peter Štumpf, pridigal bo varaždinski škof msgr. mag. Bože Radoš, ob sklepu svete maše pa nas bo nagovoril győrski škof in predsednik madžarske škofovske konference msgr. dr. András Veres.

Spored srečanja

Po sveti maši bo kratek kulturni program, ki ga pripravljajo tri folklorne skupine (ena iz vsake države) in godbe na pihala. Na samem prizorišču bo za romarje tudi možnost malice/kosila, prav tako za vse duhovnike in škofe.

Zaradi lažje organizacije so zelo dobrodošle prijave. Te so bile zaželene do nedelje 25. septembra, a iz prakse preteklih, vemo, da se duhovniki in verniki prijavljajo vse do zadnjega dne. Mi smo pripravljeni, vse pričakujemo z odprtimi rokami, vsak je dobrodošel, tudi tisti, ki se ne bodo prijavili.

Srečanje za mlade pa bo potekalo že v petek, 7. oktobra, drži?

Tako je, v petek bo v Beltincih potekalo tudi molitveno srečanje mladih iz vseh treh držav, ki se bo začelo ob 20. uri (pesem, kateheza, češčenje Najsvetejšega in družabno srečanje pri večerji). Peli bodo trije zbori, iz vsake države en zbor. Pozdravili jih bomo domačini, Madžari bodo pripravili molitev k Svetemu Duhu, Hrvati bodo pripravili katehezo, domačini pa češčenje Najsvetejšega. Tudi za prenočišče bo poskrbljeno.

Logotip srečanja

Kateri škofi so že potrdili udeležbo?

Za zdaj vemo, da se bodo srečanja udeležili apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. dr. Jean-Marie Speich, nadškofa in metropolita Alojzij Cvikl in Stanislav Zore, škofje Peter Štumpf, Maksimilijan Matjaž, Andrej Saje in Jurij Bizjak, pomožna škofa Anton Jamnik in Franci Šuštar. Povabili smo in pričakujemo tudi upokojene škofe iz Slovenije. S Hrvaške so svoj prihod do sedaj potrdili škof Bože Radoš in upokojeni škof Josip Mrzljak, nadškof koadjutor Mate Uzinić, škof Vjekoslav Huzjak, pomožni škofje Ivan Šaško, Mijo Gorski, Ivan Ćurić. Z Madžarske pa so svoj prihod do sedaj potrdili škof András Veres, škof János Székely in pomožni škof Benedek Szabolcs Fekete. Svoj prihod je potrdil tudi škof iz Eisenstadta msgr. dr. Ägidius Zsifkovics.

Nalaganje
Nazaj na vrh