Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predlog NSi za revizijo poslovanja Društva za zaščito konj

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 12. 2023 / 11:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2023 / 06:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predlog NSi za revizijo poslovanja Društva za zaščito konj
Zasebna fotografija s kmetije Možgan na dan odvzema. VIR: Sindikat kmetov Slovenije

Predlog NSi za revizijo poslovanja Društva za zaščito konj

Na podlagi Zakona o Računskem sodišču RS je Poslanska skupina opozicijske NSi Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF) predlagala, naj pri Računskem sodišču zahteva revizijo pravilnosti, namenskosti in smotrnosti poslovanja Društva za zaščito konj in ostalih živali pri razpolaganju s prejetimi javnimi sredstvi.

Skladno z Zakonom o zaščiti živali iz aprila 2013 je mogoče lastnikom odvzeti tudi rejne živali. Po poročanju medijev so uradni veterinarji odvzete živali nameščali v hleve Društva za zaščito konj in ostalih živali na Šercerjevi cesti v Velenju, iz Erarja pa je razvidno, da je za oskrbo teh živali plačeval državni proračun.

Članica društva tudi državna sekretarka

Zadnje tedne v Sloveniji še vedno odmeva odvzem 24 krav družini Možgan iz okolice Krškega. Iz podrobnejšega popisa inšpekcijskega postopka je razvidno, da je pri odvzemu sodelovalo tudi Društvo za zaščito konj, katerega članica je tudi Eva Knez, zdajšnja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

Članica društva navzoča pri odvzemu

To društvo je med drugim, opozarjajo v NSi, inšpektorici priskrbelo kupce za odvzete živali. Tudi pri odvzemu je Danušo Štiglic spremljala članica Društva za zaščito konj in ostalih živali Valerija Podgornik, ki se je javno pohvalila, da je skrb za eno od krav prevzela kar sama, četudi v inšpekcijskem zapisniku to ni zabeleženo.

Predlog Poslanske skupine NSi

»V Poslanski skupini NSi zato predlagamo, da Računsko sodišče RS preveri pravilnost, namenskost in smotrnost porabe finančnih sredstev državnega proračuna Društva za zaščito konj in ostalih živali v obdobju od leta 2013 do 11. novembra 2023, ko je v veljavo stopil nov Zakon o zaščiti živali,« so še sporočili iz NSi.

Kje so krave?

Sicer pa so na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pred dnevi na vprašanje o usodi odvzetih krav s kmetije Možgan iz Leskovca pri Krškem pojasnili, da so govedo premestili na štiri lokacije po državi (na območju Savinjske in Jugovzhodne regije), nobenega pa niso usmrtili ali oddali v zakol.

Pritožba zoper odločbo

Medtem pa je skrbnik živali prek odvetniške pisarne Matoz na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložil pritožbo zoper odločbo o odvzemu živali. Zaradi številnih kršitev zakonov in prestrogega posega v pravice kmeta, pa tudi popolnega neskladja z zapisnikom, predlaga inšpekcijskemu organu, da jo opravi kot nezakonito.

Nalaganje
Nazaj na vrh