Zapri
Iskanje

Predsednika Pahor in Mattarella na obisku v »dveh Goricah«

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 10. 2021 / 13:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 13:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Predsednika Pahor in Mattarella na obisku v »dveh Goricah«

Predsednika Pahor in Mattarella na obisku v »dveh Goricah«
Predsednika Slovenije Borut Pahor in Italije Sergio Mattarella FOTO: Daniel Novakovič/STA
Predsednika Slovenije Borut Pahor in Italije Sergio Mattarella bosta prihodnji četrtek skupaj uradno obiskala Novo Gorico in Gorico v Italiji, ki bosta kot »dve Gorici in eno mesto« pod geslom GO! Borderless leta 2025 skupaj postali Evropska prestolnica kulture (EPK).

Predsednik Pahor bo Mattarelli ob tej priložnosti vročil tudi najvišje slovensko državno odlikovanje.

Predsednika bosta z obiskom Nove Gorice in Gorice pozdravila EPK 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja, so po navedbah STA sporočili iz urada predsednika Pahorja.

Predsednika bosta z obiskom obeh Goric pozdravila EPK 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja.

Tako Pahor kot Mattarella sta decembra lani v skupni čestitki pozdravila odločitev, da bo Nova Gorica skupaj z Gorico postala Evropska prestolnica kulture 2025. Na srečanju 14. aprila letos v Rimu pa sta napovedala, da bosta prevzela častno pokroviteljstvo nad projektom EPK in se dogovorila, da jeseni v podporo projektu skupaj obiščeta Novo Gorico in Gorico.

Slovenski predsednik bo italijanskega kolega z vojaškimi častmi sprejel na Bevkovem trgu v Novi Gorici, sledilo bo dvostransko srečanje predsednikov, ki se bosta nato sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji.

Borut Pahor bo predsedniku Mattarelli vročil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge.

V programu obiska sta predvidena še ogled nove brvi čez Sočo v Solkanu in obisk razstave ob 140. obletnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijanski Gorici, kjer bo predsednik Mattarella uradno sprejel predsednika Pahorja z vojaškimi častmi.

Pahor in Mattarella se bosta nato udeležila osrednje slovesnosti na Trgu Evropa, ki povezuje obe mesti, ter na njej nastopila kot slavnostna govornika, so sporočili iz Pahorjevega urada, in ob tej priložnosti bo Pahor predsedniku Mattarelli vročil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge.

Predsednika bosta v pogovorih pozornost namenila tudi aktualnim vprašanjem obeh manjšin, s poudarkom na vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti.

Odločitev italijanske vlade, da Narodni dom preide v last slovenske narodne skupnosti, sledi podpisu memoranduma, ki sta mu lani julija ob stoletnici požiga prisostvovala oba predsednika.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh