Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preizpraševanje pripadnosti

Za vas piše:
Jože Horvat
Objava: 12. 02. 2024 / 09:33
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2024 / 10:54
Preizpraševanje pripadnosti
Pisateljca Evelina Umek. FOTO: Arhiv Družine

Preizpraševanje pripadnosti

Evelina Umek je znana slovenska pisateljica iz Trsta (rojena leta 1939 v tržaškem naselju Sv. Ivan). Študirala je slavistiko v Ljubljani, kjer je po diplomi preživela večino svojega časa; med drugim je bila tu v več službah, ob drugem v različnih založbah, pred upokojitvijo pa je bila urednica otroškega programa RTV, sodelovala je tudi pri slovenskih oddajah Radio Trst. Napisala je več romanov (Frizerka, Hiša na Krasu, Zlata poroka ali tržaški blues, Sidrišče spomina idr.), več biografij o slovenskih ustvarjalcih, veliko mladinskih del, tv- in radijskih iger za mlade ter prevajala iz italijanščine pomembne mladinske avtorje, kot sta Gianni Rodari, Italo Calvino idr. Živi v Ljubljani.

Vaš literarni opus je obsežen in raznolik, zato se je vsaj v tem pogovoru treba omejiti kvečjemu na eno ali dve osrednji temi: kot je npr. vprašanje pripadnosti narodu. Koliko je ob drugem o tem moč literarno govoriti?

Govoriti ali pisati o narodni pripadnosti je danes v Sloveniji staromodno, čeprav smo še v času osamosvojitve in še nekaj časa po njej vzhičeno govorili in pisali, da smo Slovenci (Slovenke in Slovenci) končno dobili svojo državo. Takrat smo gojili velika pričakovanja, bili smo prepričani, da bomo po deset-
letjih sobivanja v Jugoslaviji znali dobro upravljati svojo državo. Danes smo vsi razočarani. In ker nismo ponosni na svojo državo, nismo ponosni na svoj narod, ne cenimo lepot svoje domovine. In tu trčimo še v eno dilemo. Narod, domovina, država. Kakšen je naš odnos do teh treh pojmov, kaj nam pomenijo?

Slovenci, ki danes živijo onstran meja Slovenije, na robu slovenskega kulturnega prostora, občutijo narodno pripadnost drugače kot Slov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh