Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premiki v kitajski Cerkvi

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 07. 02. 2024 / 07:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 11:14
Premiki v kitajski Cerkvi
Povečenje Sun Wenjuna za škofa nove škofije Weifang. FOTO: ASIA NEWS

Premiki v kitajski Cerkvi

Katoličani na Kitajskem so od konca januarja bogatejši za tri nove škofe. Posvetitve škofov so v tej državi zaznamovane s težavnimi odnosi med oblastjo, ki želi imeti nadzor nad verskimi skupnostmi, in Svetim sedežem, ki si pridržuje pravico do imenovanja škofov in ustanavljanja škofij.

25. januarja je bil za škofa škofije Zhengzhou v osrednji provinci Henan posvečen msgr. Wang Yuesheng. Po poročanju portala Asianews je bila škofija brez voditelja kar sedemdeset let, potem ko so prejšnjega škofa v 50. letih prejšnjega stoletja izgnali iz države. Podobno je po sedemdesetih letih dobila svojega škofa tudi apostolska prefektura Shaowu (Minbei) v provinci Fujian, to je postal p. Wu Yishun, ki je bil posvečen 31. januarja. Wu Yishun je že prej vodil prefekturo, a je zdaj skupaj s škofovskim posvečenjem prejel tudi uradno imenovanje od papeža.

29. januarja pa je Sveti sedež razglasil ukinitev apostolske prefekture Yiduxian in vzpostavitev nove škofije Weifang, novi škof je postal Antonio Sun Wenjun. Gre za prvo ustanovitev nove škofije v Ljudski republiki Kitajski od leta 1949, ko je na oblast prišel komunistični režim. Pri zadnjih imenovanjih gre verjetno za sad tajnega začasnega sporazuma o imenovanju škofov med Svetim sedežem in Ljudsko republiko Ki...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh