Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenos vere v družini

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 07. 06. 2023 / 08:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2023 / 08:25
Prenos vere v družini
Ana Rupar. FOTO: Lucia Jerman

Prenos vere v družini

Nedavna francoska raziskava o prenosu vere med generacijami je pokazala, da so v tem najbolj uspešne muslimanske družine, saj vero svojih staršev ohrani kar 91 % otrok.

Sledijo judje, kjer je ta delež 84-odstoten. Najmanj uspešni so katoličani, saj vero svojih staršev opusti kar tretjina otrok iz katoliških družin. Med ključnimi razlogi je navedeno pomanjkanje verske prakse znotraj družine in prepuščanje posredovanja vere verskim ustanovam.

Kako je v Sloveniji, si lahko samo mislimo. Nad rezultati najbrž ne bi bili navdušeni. So se pa s tem vprašanjem posredno ukvarjale tri osnovnošolke. Učenke osmega razreda so v šolski raziskovalni nalogi v tem šolskem letu odpirale kompleksno vprašanje, zakaj ljudje po birmi opustijo obisk cerkve ali celo versko življenje. Zgovoren je rezultat ankete, ki so jo opravile med birmanskimi pripravniki, torej osnovnošolci, ki izhajajo iz katoliških družin. Da bolj ali manj redno obiskujejo nedeljsko mašo, jih je odgovorila velika večina, a zgolj 17 % je takih, kjer se doma v družini vsak dan spomnijo na Boga in molijo (vsaj pred jedjo).

Ko se bomo naslednjič ozirali za mladimi v cerkvi in se spraše...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh