Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Previdnost na cesti v času praznikov

Za vas piše:
T. M.
Objava: 28. 10. 2021 / 16:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Previdnost na cesti v času praznikov
Na cesti ni previdnost nikoli odveč. FOTO: Oton Naglost.

Previdnost na cesti v času praznikov

Policija pred prihajajočimi novembrskimi prazniki, ko je pričakovati gostejši promet predvsem na cestah, ki povezujejo večja središča, in cestah, ki vodijo do pokopališč, svetuje, da se na pot odpravimo pravočasno.

V prometu bodimo strpni ter upoštevajmo navodila policistov in občinskih redarjev, da bi preprečili morebitne zastoje na cestah in nezadovoljstvo drugih udeležencev v prometu.

Dosledno upoštevajmo cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne signalizacije v bližini pokopališč.

Pozorni bodimo na pešce in kolesarje 

Ostali udeleženci v cestnem prometu, kot so pešci in kolesarji, naj poskrbijo za svojo varnost in naj s svojim ravnanjem ne spravljajo v nevarnost sebe in drugih udeležencev. Pešci, zlasti starejši, so namreč pogosto žrtve nesreč tudi zaradi svojih napak. 

Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci, se po navedbah policije zgodi zaradi slabšanja njihove psihofizične sposobnosti, pretemne barve oblačil in neuporabe odsevnih teles.

Za volan spočiti in trezni 

Za volanom bodimo v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost pomembno vplivajo na udeležbo v cestnem prometu. 

Alkohol je največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo s smrtnim izidom. Možnih posledic se je treba po navedbah policistov zavedati veliko prej, preden pride do njih. 

Bodimo strpni. FOTO: Tamino Petelinšek.

Alkohol oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Temu sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju in zožen zorni kot. V cestnem prometu to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti, saj je naša vožnja prepočasna ali prehitra, obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje pa je težje.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh