Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preživetje bolnikov z rakom se izboljšuje, a nismo še v družbi najboljših

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 12. 2021 / 07:30
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preživetje bolnikov z rakom se izboljšuje, a nismo še v družbi najboljših
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Preživetje bolnikov z rakom se izboljšuje, a nismo še v družbi najboljših

Vlada je nedavno sprejela Državni program obvladovanja raka 2022-2026 (DPOR). S 1. januarjem 2022 upravljanje tega programa od zdravstvenega ministrstva prevzema Onkološki inštitut Ljubljana. V Sloveniji sicer letno na novo za rakom zboli več kot 15.000 oseb, več kot 6.000 jih umre.

Rak je prvi vzrok smrti pri moških in na drugem mestu pri ženskah pri nas. Med nami danes živi več kot 130.000 prebivalcev Slovenije, ki so jim v preteklosti postavili diagnozo rak, izpostavljajo na ministrstvu za zdravje.

Ključni poudarki programa

Državni program za obdobje 2022–2026 največ pozornosti namenja kakovosti obravnave bolnikov z rakom, kjer ima Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami pri več vrstah raka še prostor za izboljšave. »Prvi korak za izboljšanje tega področja je oblikovanje smernic diagnostike in zdravljenja, ki morajo biti redno posodobljene in vpeljane v prakso v vseh ustanovah, kjer obravnavajo bolnike z določeno vrsto raka.« Naslednji korak je vzpostavljanje t. i. kliničnih registrov za najpogostejših pet vrst raka (rak dojk, debelega črevesa in danke, prostate, pljučni rak, maligni melanom), kot je bilo zastavljeno že za obdobje 2017-2021.« Klinični registri zbirajo več podatkov o poteku obravnave bolnika kot do sedaj, na podlagi teh pa lahko identificirajo možnosti za izboljšave.

V Sloveniji letno na novo za rakom zboli več kot 15.000 oseb, več kot 6.000 jih umre.

Celostna rehabilitacija in paliativna oskrba

V novem državnem programu so tudi smelo zastavljeni cilji na področju izboljševanja kakovosti življenja bolnikov z rakom z okrepitvijo pristopov celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe, »ki naj se vključujeta v obravnavo bolnika že takoj po postavitvi diagnoze. Tako rehabilitacijske kot paliativne storitve potrebujejo boljše povezovanje med različnimi izvajalci v mreži zdravstvene dejavnosti, nekatere kadrovske okrepitve, predvsem pa je cilj, da je več bolnikov deležnih tovrstne podpore.«

Čeprav smo se v zadnjih dveh letih na področju zdravja prebivalstva v Sloveniji in svetu ukvarjali predvsem z aktualno epidemijo covid-19, pa rak ostaja epidemija sodobnega časa. (Janez Poklukar, minister za zdravje)

»Rak ostaja epidemija sodobnega časa«

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob sprejemu programa povedal: »Čeprav smo se v zadnjih dveh letih na področju zdravja prebivalstva v Sloveniji in svetu ukvarjali predvsem z aktualno epidemijo covid-19, pa rak ostaja epidemija sodobnega časa.« Minister je poudaril, da smo lahko ponosni, da imamo v Sloveniji že več kot 10 let državni program obvladovanja raka. »Veseli me tudi, da dokument sprejemamo v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in da so v njem upoštevane tudi usmeritve izjemno ambicioznega Evropskega načrta za boj proti raku.«

V teh letih smo uspeli obrniti trend naraščanja novih primerov raka pri moških, pri ženskah pa smo ga nekoliko umirili. (dr. Branko Zakotnik, koordinator DPOR za obdobje 2017-2021)

Trije ključni cilji

V novem strateškem dokumentu so podobno kot doslej zastavljeni trije ključni cilji: upočasniti povečevanje števila novih bolnikov z rakom v državi, povečati preživetje slovenskih bolnikov z rakom in izboljšati kakovost življenja bolnikov z rakom s krepitvijo celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe. Koordinator DPOR za obdobje 2017-2021 prof. dr. Branko Zakotnik ob tem izpostavlja: »Danes lahko tudi s ponosom izpostavimo dosedanje uspehe od leta 2010, ko je bil sprejet prvi državni program. V teh letih smo uspeli obrniti trend naraščanja novih primerov raka pri moških, pri ženskah pa smo ga nekoliko umirili, pri čemer imajo veliko zaslugo presejalni programi za raka, ki delujejo na visokem nivoju kakovosti in so med uporabniki dobro sprejeti.« Kot je še dodal Zakotnik, se preživetje bolnikov z rakom izboljšuje, vendar pri vseh rakih še nismo dohiteli najboljših držav.

Kupi v trgovini

Duhovno zdravje
Osebna rast
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh