Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priče vstajenja govorijo tudi meni

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 28. 03. 2024 / 20:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 12:03
Priče vstajenja govorijo tudi meni
Aleš Maver. FOTO: Tatjana Splichal

Priče vstajenja govorijo tudi meni

Nekje na dnu sem šolanje od prvega razreda osnovne šole do konca fakultete dojemal kot nekakšno nujno zlo. Seveda danes rad in brez zadržkov priznam, da sem se v tistih dolgih, pogosto nepozabnih letih kljub temu naučil ogromno stvari, brez katerih bi si težko predstavljal svoje današnje življenje. A celo, ko še nisem bil povsem prepričan o dolgoročni koristnosti pouka, so me občasno povsem omrežile misli, ki so mi jih povedali učitelji.

To se je med drugim zgodilo med enim zgodnjih predavanj iz cerkvene zgodovine. Profesor nam je razlagal o prvih korakih Cerkve. Ko je prišel do vloge apostolov, je z mize vzel izdajo Nove zaveze in prebral odlomek o izbiri Matija za Judovega naslednika. Mene so pri tem odlomku navadno bolj pritegovale sočne podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo Judu Iškarijotu, ki jih v evangelijih ni. Profesor pa nas je opozoril na to, da je moral novi apostol skupaj z drugimi postati priča Gospodovega vstajenja.

Mogoče sem to oznako tedaj razumel drugače kot danes. Predvsem še nisem vzpostavil neposredne povezave med osrednjo nalogo apostolov in svojim življenjem. Kot mlad navdušenec sem jemal oznanilo, da je Kristus vstal, kot neomajno gotovost. Če sem v razmišljanjih kakšnega sodobnega teologa prebral kaj o praznem grobu kot pobožni legendi, sem nejevoljno, a prepričano zamahnil z roko. Srečanja z izgubo res bližnjih ljudi so nekdanjo samozavest zamajala, hkrati pa so vprašanje o Odreše...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh