Zapri
Iskanje

Pričevanje ob svetovnem dnevu bolnikov: Brezno – blodnje – molitev

Za vas piše:
p. Marko Novak
Objava: 11. 02. 2022 / 08:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pričevanje ob svetovnem dnevu bolnikov: Brezno – blodnje – molitev

Pričevanje ob svetovnem dnevu bolnikov: Brezno – blodnje – molitev
Avtor pričevanja je br. Marko Novak, frančiškan, bolniški kaplan v Novem mestu. FOTO: Tatjana Splichal
Molitveni priročnik Magnificat nam v februarski številki na svetovni dan bolnikov v rubriki Duhovne drobtinice prinaša pričevanje o moči molitve sredi preizkušnje. Silna je moč molitve.

Pričevanje br. Marka Novaka, frančiškana, bolniškega kaplana v Novem mestu, objavljamo ob današnjem svetovnem dnevu bolnikov (11. februar).

Prispevek je objavljen v Magnificatu (2/2022).

Brezno – blodnje – molitev

Grem skozi noči …

Prva noč: Nekje v temini, ne vem, kdaj. Iznenada močna bolečina pod prsnico, vse hujša, vznemirljiva, žgoča kot žerjavica. Srce je bílo silovito, podivjalo je, nikakor se ni moglo umiriti … Spreletelo me je: Je to infarkt? Bom preživel? In še: naj pokličem brata, urgenco? Ne. Obležim in se prepuščam: »Gospod, ti veš, ti vse veš. Usmili se me!« Molim.

Druga noč: Dopoldne že klic moji zdravnici. Popoldne pregled, laboratorij. Ugotovitev in odločitev: Takoj na urgenco! Izprosim še darovanje sv. maše v bolnišnični kapeli.

Avtor pričevanja je br. Marko Novak, frančiškan, bolniški kaplan v Novem mestu.

Na urgenci temeljite preiskave, z vso skrbnostjo in dobrotljivostjo. Delni infarkt. Napovedana je koronografija. Prenočim na intenzivi, spanca ni. Tam so ljubeznivi zdravniki in požrtvovalne sestre. Občudujem predano služenje osebja, tokrat z druge strani! Kličem Božjo milost nanje, na sobolnike, prosim zase …

Jutro, nov dan: koronografija, vrnitev na intenzivo, dokler se ne sprosti postelja na srčnem oddelku.

Tretja noč: Popoldne me prepeljejo na kardiološki oddelek, v sobo, kjer so nameščeni aparati za potrebne meritve. Brat gvardijan mi prinese sv. obhajilo – blagodejni trenutki!

Preberite tudi: Bog se bori zame

Približuje se večer, in noč. Otopel od neprespanih minulih dveh noči poskušam moliti in ne gre. V glavo, v celotno telo bijejo zvoki aparatur in bleščeče barve svetil na njih me žgejo v oči, tudi če jih zaprem … Meni tako ljuba pogovorna molitev z Bogom se razblinja, še več: vse bolj čutim, da se celo sprevrača v blodnjo. Loteva se me strah, grozljiv strah: Kaj je z menoj? Mar tonem v blodnjak teme? Kje je moja vera? Se je zadušila v tej čudni mrakobi, v breznu te noči? Vame bolščijo čudne podobe: tuje, spakedrane, posmehljive, grozeče … Vame trešči vprašanje: naj pokličem nočno sestro in jo prosim za uspavalo, da bi vsaj malo zaspal (na steni je ura: kaže drugo, pol tretjo)? Ne, ne morem, nočem vznemirjati.

Preberite tudi: Stavim na Gospodovo delovanje

Iznenada me zajame navdih: »Môli z obrazci, môli iz otroštva!« Začnem: počasi križ in Sveti angel in O, Gospa moja, in še … Ponavljam, ponavljam ... Uspem moliti tudi desetko rožnega venca, dolgo sem jo molil, tja v jutro …

Milost! Skozi molitev iz otroštva in z obrazci se je bolščava podob iz brezna in blodnjaka izgubljala, znašel sem se v objemu miru. Samo milost!

V drami te noči sem znova spoznal, ne, izkusil sem, kako dragocena je molitev obrazcev, izkušnja od davnaj – da je trdnost, ki se ne zruši … Hvala ti, Gospod!

Učim se moliti, še se učim. Gospod me uči!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Duhovna rast
5,50€ Poglej izdelek: Molitev, ki zdravi
Nalaganje
Nazaj na vrh