Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pridige ne bi smele biti daljše od osmih minut

Objava: 15. 03. 2010 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pridige ne bi smele biti daljše od osmih minut

Nadškof Nikola Eterović je izdal priročnik za pripravo nedeljskih pridig

V svoji novi knjigi, ki temelji na Sinodi Božje besede iz leta 2008, je tajnik Škofovske sinode, nadškof Nikola Eterović, zapisal, da pridige ne bi smele trajati dlje kot osem minut. V knjigi z naslovom ‘Božja beseda’ nadškof na strokoven način predstavi metode, ki jih duhovniki lahko uporabijo pri pripravi nedeljskih pridig. S svojim prvim predlogom, ki ga je povzel neposredno od papeža Benedikta XVI., duhovnikom svetuje, naj s pripravo nedeljske pridige pričnejo skoraj teden dni v naprej.

Nadškof Eterović pojasnjuje, da sveti oče vsak teden prične s pisanjem nedeljskih nagovorov v ponedeljek, ‘s čimer ima dovolj časa za temeljito razumevanje nedeljskih odlomkov iz Svetega pisma. Odlomki so v tednu pred nedeljo osnova za papeževe meditacije v luči posameznih dogodkov bodisi na osebni ali pa na občestveni ravni.’

Nadškof Eterović svetuje duhovnikom, naj se izogibajo improvizaciji. Pridiga je preresna stvar, da bi jo vernikom predstavili brez temeljite predhodne priprave in skrbnega načrtovanja. V svoji knjigi predlaga pet korakov za izboljšanje pridig. Najprej je potrebno določiti osrednjo temo pridige, s katero duhovnik pridobi zanimanje vernega poslušalstva. Nato pa je potrebno storiti vse, kar je v moči posameznega duhovnika, da v pridigi poda svoja prepričanja in s tem trka na srca in razum vernikov.

Poleg tega, meni nadškof Eterović, je dobro, če se duhovnik pridigo nauči na pamet, od vernikov pa skuša pridobiti dejaven odziv s tem, da jih spodbuja k molitvi, prebiranju Božje besede, dejavnostim v družini, župniji, na delu in v družbi. Velja si tudi zapomniti, še piše tajnik Škofovske sinode, da v splošnem pridige ne bi smele biti daljše od osmih minut, saj je to povprečen čas, v katerem je posameznik sposoben pozorno in zbrano prisluhniti.

Pridigar si lahko pridigo zapiše, ko pa pridiga, naj uporablja oporne točke, ki mu bodo omogočile neprekinjen govor medtem ko bo njegov pogled usmerjen v občestvo.
In še nasvet za aktualnost pridig – kot temelj naj duhovnikom seveda služi Sveto pismo, ki pa naj ga dopolnjujejo s prebiranjem dnevnega in tedenskega časopisja.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh