Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prijavljena pobuda »Vrni plastiko«

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 14. 08. 2021 / 12:32
Oznake: Družba, Prosti čas
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2021 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prijavljena pobuda »Vrni plastiko«
Pobuda bi lahko plastiko učinkoviteje obravnavala kot povratno embalažo in s tem zmanjšala njen negativni vpliv na okolje FOTO: Pexels

Prijavljena pobuda »Vrni plastiko«

V petek je Evropska komisija prijavila novo državljansko pobudo »Vrni plastiko,« s čimer bi se lahko uvedel vseevropski sistem kavcij za recikliranje plastenk. Komisija se bo odzvala, če bodo državljani vsaj sedmih evropskih držav v enem letu zbrali milijon podpisov.

Vseevropski sistem za recikliranje plastenk bi po besedah organizatorjev pobude lahko uvedel avtomate za povratno embalažo za recikliranje plastenk v supermarketih, proizvajalci plastenk bi plačali davek na plastiko, s katerim bi se reciklaža sofinancirala. Uvedel bi se lahko tudi sistem kavcij za plastenke pod načeli, da stroške nosi onesnaževalec. Vse to so predlogi, s katerimi komisijo pozivajo k predstavitvi predloga za uvedbo takšnega sistema, poroča STA.

Komisija mora po enem letu, če pobudo podpiše vsaj milijon ljudi iz sedmih držav članic EU, pojasniti svojo odločitev, ali bo na podlagi pobude ukrepala ali ne. Zaenkrat je potrdila, da je pobuda pravno dopustna, ni pa izvedla vsebinske analize.

Državljanske pobude segajo v leto 2012, ko jih je uvedla Lizbonska pogodba. Pogoj za njeno vložitev je njena dopustnost, predlagani ukrep ne more biti izven okvira pristojnosti komisije, ne sme biti očitno žaljiva, neresna ali zlonamerna ter kršiti vrednote unije. Do sedaj je komisija prejela 107 zahtevkov državljanskih pobud, od tega je bilo dopustnih 82.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh