Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prilagodljivost, pogoj za uspešnost

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 07. 06. 2023 / 09:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2023 / 10:32
Prilagodljivost, pogoj za uspešnost
FOTO: I. E.

Prilagodljivost, pogoj za uspešnost

Golob pogosto nastopa v prispodobah. Golob miru z oljčno vejico v kljunu je kot svetopisemska ptica zagotovo najbolj poznana in z največjo pripovedno težo, saj predstavlja Svetega Duha.

Znana je tudi prispodoba zvestobe, saj golobji par živi v trajnem partnerstvu do smrti enega. Golob ponazarja tudi lepoto, nežnost in ljubezen, medtem ko bela golobica ponazarja lepoto neveste. Opevana ptica slovi tudi po odličnih letalnih sposobnostih in vztrajnosti. Zadnje čase pa pri eni vrsti opažamo posebej izraženo lastnost: prilagodljivost.

Grivar (Columba palumbus) je največja evropska vrsta goloba in zagotovo tudi najbolj barvita. Spola sta obarvana enako. V letu pa ga prepoznamo po značilnih belih progah na perutih, ki jih pri mirujoči ptici ne vidimo. Če smo ga pred leti opazovali bolj od daleč, pa ga zadnja leta vedno laže, saj se je iz gozda razširil tudi v mesta, kjer se odlično počuti v parkih in vrtovih. Mladiče hrani s tako imenovanim golobjim mlekom, ki ga pridela iz zaužite hrane. To mu omogoča, da brez večjih težav ponovi gnezdenje, ker pri skrbi za naraščaj ni vezan na žuželčjo hrano. Prehranjuje se z mladimi listi in brsti, polž...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh