Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primer Dawkins: ko slavni ateist postane »kulturni kristjan«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 04. 2024 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2024 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primer Dawkins: ko slavni ateist postane »kulturni kristjan«
Richard Dawkins. FOTO: Wikipedia: Andrew West/British Humanist Association; CC BY-SA 3.0

Primer Dawkins: ko slavni ateist postane »kulturni kristjan«

Richard Dawkins, eden najbolj znanih ateistov na svetu, se je razglasil za »kulturnega kristjana«: avtor knjige »Bog kot zabloda«, uspešnice iz leta 2006, v kateri napada obstoj Boga, je to pred dnevi izjavil v radijskem pogovoru.

V oddaji za britanski radio LBC je s časnikarko razpravljal o tem, kako so na znameniti londonski Oxford Street namesto krščanskega praznika velike noči javno obhajali muslimanski ramadan, poroča spletni portal The Catholic Herald. 83-letni Dawkins je dejal: »Resnično mislim, da smo kulturno krščanska država. Sam se imam za kulturnega kristjana.« Dodal je, da sicer ne veruje, »vendar obstaja razlika med verujočim kristjanom in kulturnim kristjanom«.

Sam sebe imenujem kulturni kristjan in menim, da bi bilo zares grozljivo, če bi krščanstvo nadomestili s kakšno drugo religijo.

Kot je pojasnil, so mu zelo všeč krščanske hvalnice in božične pesmi, v krščanskem etosu »se počuti kot doma« in meni, da je Združeno kraljestvo »v tem smislu krščanska država«. Pisec, evolucijski biolog in etolog, ki je leta 1976 napisal tudi knjigo Sebični gen, je še dejal, da »ne bi bil prav nič vesel, če bi recimo izgubili vse naše stolnice in čudovite župnijske cerkve«. Zato, je poudaril, »sam sebe imenujem kulturni kristjan in menim, da bi bilo zares grozljivo, če bi krščanstvo nadomestili s kakšno drugo religijo«.

Richard Dawkins z Ariane Sherine ob začetku kampanje »Atheist Bus« januarja 2009. FOTO: Wikipedia: Zoe Margolis/Atheist Bus Campaign Launch; CC BY 2.0

Dawkins je tudi dejal, kako upad obiska cerkva na Otoku ob načrtih za gradnjo okoli 6.000 novih mošej v Veliki Britaniji predstavlja velik problem za Združeno kraljestvo: »Če bi moral izbirati med krščanstvom in islamom, bi vsakokrat izbral krščanstvo.«

Krščanstvo je v osnovi dostojna religija, kar se mi zdi, da islam ni.

Krščanstvo je po njegovih besedah »v osnovi dostojna religija, kar se mi zdi, da islam ni«. Odnos do žensk v krščanstvu »ni odličen, saj je veliko težav glede duhovniškega posvečevanja žensk«, v islamu pa obstaja »dejavna sovražnost do žensk«, ki jo po njegovem mnenju spodbujajo svete knjige islama. Knjige, kot sta »Hadis in Koran, so v osnovi sovražne do žensk in istospolno usmerjenih«.

Kljub temu pa Dawkins, čeprav priznava prednosti krščanske kulture in »uživa življenje v kulturno krščanski državi, obenem ne verjame niti besede krščanske vere«.

Kupi v trgovini

Vera demonov ali preseženi ateizem
Filozofija in esejistika
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh