Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prišla je ura

Za vas piše:
p. Milan Bizant
Objava: 17. 05. 2023 / 09:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2023 / 08:27
Prišla je ura
FOTO: Pexels

Prišla je ura

Naš odlomek (Jn 17,1-11a) je začetek t. i. Jezusove duhovniške molitve, ko se obrača k Očetu in v to vključuje svoje učence – takratne in nas sedaj, ki smo oz. želimo to biti.

Ta molitev je tako nabita z vsebino, da je kar škoda dodajati besede. Bolje je prebirati in začutiti okus teh Jezusovih besed. Pa vendar, naj tvegam nekaj stavkov.

Ura prehoda k Očetu

Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega sina. Izraz ura najdemo večkrat v Janezovem evangeliju. Marsikdaj je rečeno, da še ni prišla njegova ura. Sedaj pa je. Je ura prehoda s tega sveta k Očetu in prehod gre skozi ljubečo daritev. Je ura, ko se Jezus vsega izroči, v zvestobi Očetu in v ljubezni do človeka. Ta ura je ura poveličanja. Jezus je spregovoril o poveličanju s podobo semena, ki mora umreti, da obrodi obilo sadu (Jn 12,23-24). Jezus dá sebe na razpolago, da se po njem, v njegovi človeškosti razodene veličina Božje ljubezni do človeka.

Poveličanje se zgodi na križu. Ravno drugače, kot je posvetni človeški pogled in vrednotenje: čast pred ljudmi, imeti, posedovati, prigrabiti si in držati zase itd.

V Janezovem evangeliju Jezus nenehno govori o odnosu med O...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh