Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje za 130 let organiziranega zdravništva in 30 let zdravniške zbornice

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 05. 2022 / 21:18
Oznake: Predsednik, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 21:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priznanje za 130 let organiziranega zdravništva in 30 let zdravniške zbornice
Red za zasluge je v imenu ZZS prejela predsednica zbornice Bojana Beović. FOTO: Twitter PRS

Priznanje za 130 let organiziranega zdravništva in 30 let zdravniške zbornice

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je nocoj s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu obeležila 130-letnico organiziranega zdravništva in 30-letnico ustanovitve organizacije v današnji obliki. Ob tej priložnosti je predsednik republike Borut Pahor zbornici podelil visoko državno odlikovanje.

Zdravniška zbornica je odlikovanje prejela kot priznanje »za povezovanje zdravnikov in zobozdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda in častnosti zdravniškega poklica ter izpolnjevanje poslanstva zdravniške etike ob 130-letnici začetkov krovne stanovske organizacije zdravnikov in zobozdravnikov na Slovenskem in ob 30-letnici vzpostavitve sodobne zdravniške zbornice v samostojni državi.«

Skrb za ugled in čast zdravniškega poklica

Zdravniški poklic je »ugleden, časten in spoštovan od dobe prvega človeka in prve bolezni naprej. Delo, ki ga opravljajo ljudje, ki zdravijo druge ljudi, pa je ob vsem zadoščenju, ki ga prinaša enim in drugim, tudi nadvse odgovorno, težko in obremenjujoče,« je zapisano v utemeljitvi. Poslanstvo zbornice pa je, da skrbi za ugled in čast poklica.

»V treh desetletjih delovanja v Republiki Sloveniji so zbornico preskušale številne novosti in spremembe. Le z gibkim prilagajanjem novim zahtevam in spremenjenim okoliščinam lahko takšna ustanova ohranja svoj smisel. Zbornica se je sijajno izkazala in uveljavila s prirejanjem pomembnih znanstvenih srečanj, z izdajanjem odmevnih publikacij in sodelovanjem v mednarodnih pobudah pa je svojim članom in članicam postavila trdna tla za njihove poklicne poti,« je poudarjeno v utemeljitvi.

Hkrati še je navedeno, da je zbornica je z dosedanjim delovanjem »upravičila razloge za svoj obstoj in pomembno prispevala k razvoju družbe in še posebej slovenskega zdravništva in zobozdravstva.«Ker pa se v družbi spreminja zavedanje o pomenu in vrednosti zdravja, zbornico in seveda zdravnike v prihodnje čakajo še pomembni premisleki in velike preizkušnje.

Spodbuda za nadaljevanje poslanstva

Red za zasluge je iz rok predsednika Pahorja v imenu zbornice prevzela njena predsednica dr. Bojana Beović. Ob tem je spomnila, da so se v dobrem stoletju menjale države, sistemu in glavna mesta, vloga zdravnikov pa je ostala nespremenjena.

»Neizogibna politična vloga zdravništva je bila pogosto nezaželena, o tem priča tudi dvakrat prekinjena zgodovina stanovske organiziranosti zdravnikov na Slovenskem,« je dejala Beovićeva in poudarila, da so prav zato posebej hvaležni za priznanje. »Priznanje razumemo kot spodbudo zdravništvu in Zdravniški zbornici, da s svojim delom in poslanstvom nadaljujemo. Da bo svet boljši za vse ljudi, za bolnike in zdravnike.«

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh