Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protipandemijski ukrepi in človekove pravice

Objava: 04. 11. 2021 / 14:50
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 14:54
Protipandemijski ukrepi in človekove pravice

Protipandemijski ukrepi in človekove pravice

Pandemija smrtonosne bolezni predstavlja neposredno nevarnost za družbo in za posameznika – ali boj proti njej utemeljuje začasen poseg v nekatere človekove pravice?

Bliskovito širjenje nove koronavirusne bolezni covid-19 je postavila svet pred hud izziv. Izkušnje s pandemijo španske gripe, ki je med letoma 1918 in 1920 v štirih valovih terjala življenja okrog petdeset, po nekaterih ocenah pa celo sto milijonov ljudi, so narekovale hitro ukrepanje.

Glavni problem v zvezi z novo boleznijo je bilo število neznank: razen tega, da je lahko bolezen smrtna, se o njej ni vedelo veliko. Vedelo se je le, da se prenaša predvsem z aerosoli v izdihanem zraku okuženega človeka. Na temelju izkušenj s špansko gripo se je zdelo, da bi širjenje nove bolezni lahko najučinkoviteje omejili, če bi ljudje nosili obrazne maske, vzdrževali fizično razdaljo in se izogibali neposrednim telesnim stikom ter dosledno skrbeli za higieno rok. Tovrstna priporočila in obveznosti so uvedle malone vse vlade sveta. Da bi preprečili širjenje okužb, so vlade poleg naštetih uvedle še dodatne ukrepe, zlasti omejitev gibanja, prepoved zbiranja večjih skupin ljudi, prepoved op...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh