Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rafko Dolhar, Kanalska dolina, Kanalska saga

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 12. 12. 2023 / 13:43
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2023 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rafko Dolhar, Kanalska dolina, Kanalska saga
Rafko Dolhar v gorah. VIR: knjiga

Rafko Dolhar, Kanalska dolina, Kanalska saga

Založba Mladika iz Trsta je izdala knjigo tržaškega zdravnika, upokojenega univerzitetnega profesorja, političnega delavca, planinca, plodnega pisatelja in publicista dr. Rafka Dolharja Kanalska saga.

Zavezanost slovenski besedi in identiteti ga je vodila skozi življenje, od otroštva v Kanalski dolini do politike in tudi literarnega ustvarjanja. Tako bi lahko zelo na kratko povzeli življenje in delo Rafka Dolharja, ki je letos praznoval okroglih devetdeset let.

Dr. Rafko Dolhar na Dragi leta 2011. FOTO: Ivo Žajdela

Izraz ljubezni Rafka Dolharja do Kanalske doline

Knjiga Kanalska saga Rafka Dolharja, ki se je rodil na Trbižu 3. avgusta 1933, je nov izraz ljubezni Rafka Dolharja do Kanalske doline in hvaležnosti do lastne družine, zlasti do očeta Alojzija Dolharja, ki mu je do danes vzor narodne zavesti, skupne poklicne zdravniške poti in navezanosti na gorski svet.

Župnijska cerkev Marije iz Loreta na Trbižu, rojstnem kraju Rafka Dolharja. FOTO: Ivo Žajdela

O težki zgodovini v 20. stoletju v Kanalski dolini

Avtor v prvem poglavju, ki daje knjigi naslov, obravnava deželico pod Sv. Višarjami, zlasti njeno zapleteno in težko zgodovino v 20. stoletju. Začenja se z materino družino Ehrlichovih iz Žabnic in očetovo družino Dolharjevih iz Trsta, nadaljuje s tigrovci, z zaslugami in preganjanjem slovenskih duhovnikov v Kanalski dolini, za Slovence tragično opcijo za Tretji rajh, koncem vojne in s takratnim prizadevanjem za priključitev Jugoslaviji.

Ovčja vas v Kanalski dolini, pogled z gore Nabois nad Zajzero. FOTO: Ivo Žajdela

Izbor iz policijskega dosjeja avtorjevega očeta

Drugo poglavje prinaša redko dragocenost: zbirko fotografij, ki jih je od julija do septembra 1941 Alojzij Dolhar kot italijanski sanitetni podporočnik posnel med italijanskim pohodom proti Sovjetski zvezi.

V tretjem poglavju je Rafko Dolhar objavil zelo zanimive dokumente: izbor iz policijskega dosjeja avtorjevega očeta, ki so mu varnostne službe kot »nevarnemu italijanski državi« sledile in o njem poročale več kot tri desetletja (1928–1962, z dvema presledkoma), nadzor pa je leta 1954 »podedoval« njegov sin, avtor te knjige.

Dr. Rafko Dolhar na Dragi leta 2011. FOTO: Ivo Žajdela

Na vodilnih položajih stranke Slovenska skupnost

Dr. Rafko Dolhar, rojen na Trbižu v Kanalski dolini 3. avgusta 1933, je zdravnik, upokojeni univerzitetni profesor, politik, a tudi publicist in pisatelj. Ob letošnjem življenjskem jubileju je izšlo več člankov in intervjujev, ki so osvetlili zlasti njegovo narodnopolitično delo, saj je bil dolga leta na vodilnih položajih stranke Slovenska skupnost, ki jo je v letih 1966–1976 zastopal tudi kot uspešen tržaški občinski svetovalec in odbornik, našemu narodnemu in političnemu utripu pa zavzeto sledi tudi danes.

Rafko Dolhar je izdal več kot 20 knjig

 Če ne upoštevamo strokovnih del in nizov oddaj za Radio Trst A, je Dolhar izdal več kot 20 knjig leposlovne, planinske, spominske in politične vsebine, večinoma ilustriranih z njegovimi fotografijami. Svoje pisno ustvarjanje je začel s knjigo Pot v planine (1965). Pri Mladiki so izšle naslednje knjige: Pot iz planin (1974), Stezice (1993), Tržaški pol-dnevnik. Dnevnik 1976–1977–1978 (2000), Bučanje ledenikov. Himalajski dnevnik slovenskega zdravnika (2014), Pot iz zelene doline. Avtobiomozaik (2020) in Kanalska saga (2023).

Nalaganje
Nazaj na vrh