Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ratzingerjev študijski krožek v Castel Gandolfu o ekumenizmu

Objava: 22. 08. 2012 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ratzingerjev študijski krožek v Castel Gandolfu o ekumenizmu

Papež letos vabi k razpravi o ‘Ekumenskih rezultatih in vprašanjih v dialogu z luteranstvom in anglikanizmom’.

Ekumenizem bo v središču 36. srečanja Ratzingerjevega študijskega krožka v Castel Gandolfu, ki se pričenja 30. avgusta letos. Predavatelja na študijskem tednu bosta med drugim vatikanski ‘minister za ekumenizem’ kardinal Kurt Koch in upokojeni hamburški evangeličanski izvedenec za Novo zavezo, Ulrich Wilckens, ki je bil obenem tudi škof svoje deželne Cerkve. Wilckens je prevajalec Nove zaveze v nemški jezik in avtor komentarjev. V nemško govorečem prostoru so izrednega pomena predvsem njegove razlage Janezevega evangelija, pisma Rimljanom in njegova novozavezna teologija.

Naslov teme letošnjega študijskega krožka je ‘Ekumenski rezultati in vprašanja v dialogu z luteranstvom in anglikanizmom’. Študijsko gradivo je knjiga kardinala Walterja Kasperja z naslovom ‘Žanjemo sadove – temelji krščanske vere v ekumenskem dialogu’.

Redna srečanja z nekdanjimi študenti iz Regensburga, ki so se pričela leta 1977, sodijo med redke redne obveznosti, ki jih nekdanji profesor Joseph Ratzinger tudi kot papež ni opustil. Konec vsakega avgusta Benedikt XVI. v svoji letni rezidenci v Castel Gandolfu okoli sebe zbere več deset teologov, ki so pri njem pridobivali akademske nazive ali pa delali kot njegovi asistenti na fakulteti.

Številni izmed njih so dejavni duhovniki, nekateri tudi kot predavatelji na fakkultetah. Nekaj jih je prejelo škofovsko posvečenje, dunajski nadškof Christoph Schönborn pa je bil imenovan za kardinala.

Za 85-letnega papeža, ki je tudi po imenovanju za kardinala in kasneje papeža še vedno dejaven na znanstvenem področju in piše strokovno literaturo, je srečanje z nekdanjimi študenti snidenje z dolgoletnimi prijatelji in življenjskimi spremljevalci. Pomeni pa tudi povratek v preteklost, ko se je Joseph Ratzinger gibal v akademskih krogih, razpravljal o znanstvenih temah, zastavljal vprašanja in nanja odgovarjal.

Eden izmed udeležencev srečanja je tudi hamburški pomožni škof Hans-Joachim Jaschke. Benedikt XVI. se po njegovem mnenju tudi po sedmih letih papeževanja ni spremenil, “ostal je Joseph Ratzinger, kakršnega poznamo: prijazen in pozoren”, je škof Jaschke zapisal na spletnem portalu www.katholisch.de. “Papež ostaja mož znanosti, izjemno dovzeten in izvrstno poučen.”

Po mnenju hamburškega pomožnega škofa papež izjemno uživa v letnih srečanjih študijskega krožka, saj se v tistih dneh za krajši čas ponovno prelevi v profesorja. Škof je izrazil hvaležnost, da je Benedikt XVI. ostal zvest svojim študentom in študentkam, dobro pozna življenjsko pot slehernega posameznika in ga osebno visoko ceni.

Srečanje se vsako leto dogaja za zaprtimi vrati. Odkar je nekdanji učitelj postal papež, pa je za dogajanje za temi vrati vse več zanimanja. Na programu srečanj so namreč vprašanja in teme, ki so za papeža posebej pomembna. V preteklih letih so udeleženci razpravljali o Darwinu in evoluciji, o islamu, o koncilu, lansko srečanje pa je bilo posvečeno novi evangelizaciji.

Tokrat bodo Ratzingerjevi študentje potegnili črto pod ekumensko delovanje v petdesetih letih po drugem vatikanskem cerkvenem zboru. Tudi ta tema je Josephu Ratzingerju, nekdanjemu svetovalcu na koncilu, izredno blizu. Kot gostujoči predavatelj bo letos pred člani študijskega krožka nastopil tudi novi vatikanski ‘minister za ekumenizem’, kardinal Kurt Koch.

Javnost in mediji so iz razprav sicer izključeni, toda v preteklih letih so bila besedila predavanj skrbno dokumentirana. Vprašanje, ali bo tako tudi letos, zaenkrat ostaja odprto.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh