Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drevi odprtje razstave »Psalmi« Venka Cvetkova v Zavodu sv. Stanislava

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 03. 2023 / 09:15
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2023 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drevi odprtje razstave »Psalmi« Venka Cvetkova v Zavodu sv. Stanislava
FOTO: Spletna stran Zavoda sv. Stanislava

Drevi odprtje razstave »Psalmi« Venka Cvetkova v Zavodu sv. Stanislava

V Kregarjevem in Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani je v postnem času na ogled razstava makedonskega slikarja Venka Cvetkova »Psalmi«. Odprli jo bodo danes ob 18. uri v Meršolovem atriju.

Avtorja in njegovo delo bosta predstavila nekdanji slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji dr. Milan Jazbec in akademski slikar Matej Metlikovič, odprl pa jo bo direktor zavoda Anton Česen.

O izboru del

Akademski slikar Venko Cvetkov iz Severne Makedonije je za postavitev razstave izbral dela iz zadnjega obdobja svojega ustvarjanja in jih zaokroženo predstavil pod naslovom Psalmi, so pred odprtjem razstave povedali v Zavodu sv. Stanislava. Cvetkov je svojo izbiro del utemeljil z naslednjimi besedami: »V tem času `stresno radikalnih delitev´ likovna umetnost doživlja transformacijo in seveda marginalizacijo. S stališča samih ustvarjalcev je trenutek še bolj izzivalen (provokativen). Osebno menim, da je sodobni likovni nagovor postal podoben »psalmom«. Čutim, da je ves korpus življenja bistveno otežen s paradoksom in sovraštvom. Prav zaradi boljše sinhronizacije občutim svoj osebni likovni slovar (leksikon) kot vizualiziran psalm ali pa molitev, ki je transformirana v likovno delo.«

Razstava bo na ogled do 14. aprila 2023 v Kregarjevem in Meršolovem atriju.

Venko Cvetkov je makedonski umetnik, ki se je rodil v Štipu leta 1955. Po končani srednji umetniški šoli je nadaljeval študij na Višji pedagoški likovni šoli v Skopju in diplomiral leta 1976. Leta 1980 je prišel v Ljubljano in vpisal študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1984 diplomiral pri prof. Kiarju Mešku.

FOTO: Spletna stran Zavoda sv. Stanislava

»Pri slikarstvu Venka Cvetkova gre za postmoderni sintetični likovni slog na osnovi primarnega slikarstva in pop arta, pri čemer je enega od navdihov za svojo umetnost našel pri nemškem slikarju Sigmarju Polkeju. Sintezo ustvarja Venko Cvetkov tako, da v strukture sodobnega vizualnega konteksta oz. sodobnega likovnega sloga vključuje tudi elemente pravoslavne umetnosti, to je sekvence motivov srednjeveškega makedonskega slikarstva,« je o njem povedal akademski slikar Matej Metlikovič in dodal, da so njegove slike polne sklicevanj na pravoslavno slikarstvo pa tudi na svetopisemsko (Psalmi) in judovsko tradicijo (Talmud), a to izročilo na novo interpretira na popolnoma nove, čutno erotične in duhovne oziroma mistične načine.«

Kupi v trgovini

Postni čas
Križevi poti slovenskih pokrajin
Molitveniki
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh