Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Resnica in sočutje, sožitje in odpuščanje

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 09. 11. 2022 / 09:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 10:13
Resnica in sočutje, sožitje in odpuščanje
Bogomir Štefanič je urednik Družbe v tedniku Družina in urednik Slovenskega časa. FOTO: Tatjana Splichal

Resnica in sočutje, sožitje in odpuščanje

Komentar Bogomirja Štefaniča, urednika Družbe v tedniku Družina in urednika mesečne priloge Slovenski čas, je objavljen v novi, 45. številki Družine.

Maša zadušnica za žrtve, izkopane iz brezna pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu – velika župnijska cerkev v Kočevju je bila na zadnji oktobrski dan polna ljudi; prišli so se poklonit spominu na svojce, sokrajane, sonarodnjake, brate v veri, ki so bili prve junijske dni leta 1945 vrženi v šestnajstmetrsko brezno. Žrtev je več kot 3.000, nanje pa je bilo neposredno po poboju in še kakšno desetletje pozneje naminiranih več kot 3.000 kubičnih metrov skalovja …

Po maši so predvajali dokumentarni film, ki je nizal prizore gradbeno izjemno zahtevnega odpiranja brezna, nato pa srečevanja s posmrtnimi ostanki žrtev in njihovimi osebnimi predmeti ter s tragiko tistih, ki so padec v brezno sicer preživeli, a so dolgo umirali v njegovih stranskih rovih. Ogled filma je spremljala sveta tihota, ki se je ob koncu prelila v solze in globok občestveni vzdih sočutja. Kako očiščevalna in osvobodilna je moč resnice, ko pride na dan, in kako mirna je njena prepričljiva govorica!

In...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh