Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rezka Prelav (1929–2022)

Za vas piše:
J. K.
Objava: 04. 05. 2022 / 09:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 23:55
Rezka Prelav (1929–2022)
Rezka Prelav. FOTO: osebni arhiv

Rezka Prelav (1929–2022)

Družina prevaljskega organista Pankracija Lampreta (1887–1954) je bila glasbena družina v pravem pomenu besede. Šest otrok – Marica, Franci, Pepi, Lojzi, Rezka, Anica – je z materjo in očetom, šolanim organistom, mežnarjem, zborovodjem, igralcem, tudi fotografom, preživljalo svoja otroška in mladostna leta na prevaljškem koru. Včasih bi že težko rekli, kaj jim je bil prvi dom: domače ognjišče ali farna cerkev.

Družina je bila steber zbora oz. cerkvene glasbe in takratnega katoliškega kulturnega društva.

Rezka, por. Preglav (1929–2022), odlična altistka, je pela na koru od leta 1941 dalje, polnih sedemdeset let. Pa je prišel čas slovesa. V triindevetdesetem letu se je poslovila od družin svojih ljubljenih štirih hčera, vnukov in pravnukov. In od njej tako dragih pevcev prevaljskega kora.

Svojih pevskih talentov pa ni delila le v župnijskem zboru, dolga leta je prepevala v mnogih prevaljskih zborih, saj je bila kot odlična pevka povsod zaželena in dobrodošla.

Človek je iskalec sreče v življenju in čudna so pota do nje. Ena teh poti vodi tudi prek glasbe, prek pesmi. Peti Stvarniku v čast in slavo, v priprošnjo in zahvalo, to je poslanstvo cerkvenega pevca. In kdor ga opravlja s tako mero ljubezni, odgovornosti in spoštovanja do te poklicanosti, ta je PEVEC z veliki črkami.

Imena Lampretove družine so zapisana po stenah našega svetišča, čeprav jih ne v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh