Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Risar nad samotnim breznom

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 24. 08. 2022 / 09:35
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 09:42
Risar nad samotnim breznom
Lucijan Bratuš. FOTO: Tatjana Splichal

Risar nad samotnim breznom

Akademski slikar Lucijan Bratuš, profesor na Akademiji za likovno umetnost, je že četrt stoletja član strokovnega sveta mednarodne kolonije Umetniki za Karitas.

Latinski pregovor Nomen est omen, v imenu je pomen, zanj še kako drži: kjerkoli se pojavi, prinese svetlobo, poseben »sijaj« – naj bo s prijetnim umirjenim značajem ali z ustvarjanjem. Po izobrazbi je akademski slikar in grafik, ukvarja se s kaligrafijo in tipografijo, bralcem knjig pa je poznan kot eden najboljših knjižnih oblikovalcev; za založbo Družina je med drugim zasnoval več simbolov za ovitke zbirke Cerkveni dokumenti, oblikuje tudi prestižno zbirko Sidera.

Podeseterjen talent

Lucijan Bratuš je po rodu Vipavec. Umetniški talent je podedoval po starših, oba sta lepo risala, še posebej je dar prišel do izraza pri očetu, izučenem 'malarju', a razmere v tistem času niso dopuščale, da bi talent razvil v kaj več. Je pa zato talent podeseteril sin. Ob koncu osemletke se je po nasvetu učitelja za likovni pouk vpisal na Šolo za oblikovanje v Ljubljani. »Ob izjemnih profesorjih smo pridobivali različna znanja. Veliko je bilo risanja, slikanja, obvladali...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh