Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje v Lurd [foto, video]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 06. 07. 2021 / 07:58
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2021 / 13:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje v Lurd [foto, video]
Sveta maša pred lurško votlino. FOTO: Ksenja Hočevar.

Romanje v Lurd [foto, video]

V organizaciji agencije Trud in pod duhovnim vodstvom p. Petra Lavriha in Roberta Friškovca je po času korone v Lurd poromala prva skupina slovenskih romarjev.

Lurško svetišče so za romarje odprli šele 1.julija in sinoči (v ponedeljek, 5.julija) so se Slovenci udeležili sploh prve procesije z lučkami po trgu pred baziliko. 

Čeprav je bilo romarjev le nekaj sto, kar je neprimerljivo manj kot v času pred epidemijo, je bilo slovesno. Med molitvijo rožnega venca je po trgu zvenela Zdravamarija tudi v slovenščini. 

FOTO: Ksenja Hočevar. 

Drugi romarski dan smo slovenski romarji zaceli z maso v lurški votlini, kjer se je marca 1858 »Čudovita gospa« prikazala Bernardki. »Že več kot 160 let romarji niso nikoli prenehali prihajati k Masabejski votlini, da bi slišali sporočilo o spreobrnjenju in upanju. In tudi mi smo storili enako, tu smo danes zjutraj ob nogah Marije, Brezmadežne Device, ker se želimo učiti od nje kot se je učila Bernardka,« je romarje v pridigi nagovoril Robert Friškovec pri maši, ki jo je ob somaševanju duhovnikov Franca Vidmarja, Franca Novaka in Roberta Friškovca daroval p. Peter Lavrih. 



Lurd je že od samega začetka mesto ozdravljenj. Je poseben kraj – kraj, kjer lahko najdemo zdravilo, ki zdravi na vseh ravneh našega bitja, telo, dušo in duha. »Marija nas vabi k takšnemu zdravljenju,« je dejal Friškovec in dodal, da je »Marijino sporočilo sporočilo upanja za vse ljudi našega časa. Marija nas spremlja s svojo materinsko prisotnostjo sredi dogodkov v našem osebnem in družinskem življenju, v naših delovnih in soseščinah.« 

Romarji, zbrani z vseh koncev Slovenije, od Primorske do Prekmurja, Koroške, Dolenjske in Kranjske, imajo po včerajšnjem obiskovanju Bernardkinih krajev, molitvi križevega pota in večerni procesiji, danes več časa za osebno molitev. 

Po včerajšnjem sončnem in vročem dnevu nas je zjutraj presenetil rahel dež, kar pa ni pokvarilo lepega vzdušja med romarji.

FOTO: Ksenja Hočevar. 

FOTO: Ksenja Hočevar. 

FOTO: Ksenja Hočevar. 

FOTO: Ksenja Hočevar.


Nalaganje
Nazaj na vrh