Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rudolf

Objava: 12. 09. 2005 / 09:49
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rudolf

Rudolf, Rudi, Dolfe, Dolfek, Dolfi, Rolf, Rudi, Rudko, Rudo; Rudolfa

Ime Rudolf (Rudi) je pri nas dosti razširjeno, zlasti med starejšim in srednjestarim moškim prebivalstvom. Živel naj bi v Bernu (Švica). O njegovem primeru poroča Bernska kronika (Berner Chronik), ki jo je spisal Konrad Justinger v letih 1423-1430. Eden izmed njenih poznejših piscev je bil Michael Steeber, ki je pisal Kroniko v 17. stoletju, do leta 1627. Oba omenjata, da se je leta 1287 (kar je treba popraviti v leto 1294) v Bernu zgodil gnusen zločin. Kaj naj bi se zgodilo?

Nekateri člani judovske skupnosti iz mesta Berna so privlekli v neko votlino krščanskega mladeniča in v zasmehovanje (parodija) Kristusovega trpljenja pribili na križ in ga pustili v jami. Čeprav so storilci storili vse, da bi njihov zločin ostal skrit, se je stvar kmalu razvedela v javnosti.

Mestni svet in krajevna duhovščina so dečka takoj razglasili za mučenca in ga nadvse slovesno pokopali v glavni bernski cerkvi blizu oltarja Svetega križa. Kasneje je začelo ljudstvo ta oltar imenovati »oltar sv. Rudolfa« zaradi čudežev, ki so se zgodili tistim, ki so se zatekali s prošnjo k temu mlademu mučencu. Judovska skupnost je zaradi tega zločina, ki so ji ga pripisovali, doživela kolektivno kazen: več njenih članov je bilo zaprtih, mučenih in celo pobitih, drugi pa so bili pregnani.

Leta 1485 je bila cerkev izropana, pozneje pa zopet obnovljena in še polepšana. Mučenčevo telo so shranili v krsti in jo spet izposta­vili češčenju. Leto 1528 pa so kalvinci cerkev izropali, oltar razdrli,­ Rudolfove relikvije nekje zakopali tako, da jih pozneje ni bilo več mogoče najti.

Višja cerkvena oblast ni potrdila češčenja tega blaženega in zato njegovo ime v Rimskem martirologiju ni zapisano. V Baslu so do leta 1908 obhajali poseben bogoslužen spomin tega mučenca, potem pa so ga iz koledarja izbrisali. S kritičnega vidika je treba priznati, da odgovornost Judov za Rudolfovo smrt ni dokazana. Znano je namreč, da je bilo v srednjem veku široko razširjeno mnenje o »ritualnih umorih otrok«, ki naj bi jih zagrešili Judje. Danes je to mnenje zavrženo.

Blaženega Rudolfa se spominjamo 17. aprila.

Nazaj na vrh