Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S harmoniko na Triglav [FOTO]

Za vas piše:
M. P.
Objava: 14. 09. 2023 / 14:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2023 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
S harmoniko na Triglav [FOTO]
60 glasbenikov je na vrhu Triglava pričaralo nepozabno vzdušje. FOTO: GŠ Bučar

S harmoniko na Triglav [FOTO]

Ob deseti obletnici delovanja glasbene šole Bučar so se odločili, da se bodo s harmonikami odpravili na Triglav. Odpravo so morali dvakrat prestaviti zaradi vremena, v soboto, 9. septembra, pa jim je vendarle uspelo. V tretje gre rado, so potrdili.

Na pot se je odpravilo kar 65 pohodnikov, ki poleg lepot gora ljubijo slovensko domačo glasbo. S Pokljuke so šli proti Vodnikovi koči na Velem polju. Odpravo je varno vodilo osem gorskih vodnikov, ki so veliki skupini narekovali tempo. Vmes so se večkrat ustavili, 14 glasbenikov je zaigralo, njihovi prijatelji in mimoidoči pa so peli na vsa grla. 

Veselja na dvodnevni poti na vrh Triglava ni zmanjkalo. FOTO: GŠ Bučar

Preberite tudi: Oj, Triglav, moj dom - pesem dveh duhovnikov

Težki instrumenti in gneča na poti

Ker so instrumenti težki in predvsem nerodni za nošnjo, so nekateri močni fantje iz skupine razbremenili rame glasbenikov in jim pri nošenju velikodušno pomagali. Na poti je bila pretekli vikend neverjetna gneča, zato so se kljub dobremu tempu preudarno odločili, da se na vrh Slovenije iz Kredarice odpravijo v nedeljo zgodaj zjutraj. 

Čas so si krajšali - kajpada - s harmonikami. FOTO: GŠ Bučar

Veselo vzdušje na Kredarici

Na Kredarici so se okrepčali in prespali, a pred spanjem je Triglavski dom pokal od glasbe, petja, plesa, veselja in zabave ob vsem tem. Vzdušje je bilo odlično. 

Veselo vzdušje na Kredarici. FOTO: GŠ Bučar

Spočiti so se zjutraj namenili osvojiti vrh in to jim je tudi uspelo. Razen sedmih so vsi dosegli vrh na 2.864-ih metrih nad morjem. "Ob prekrasnem razgledu po okoliških skalnatih vrhovih, z naježeno kožo in izjemnim ponosom smo vriskali v dolino," je povedal Simon Bučar, idejni vodja in organizator glasbenega pohoda »S harmoniko na Triglav«. 

Na pot so se odpravili z osmimi gorskimi vodniki. FOTO: GŠ Bučar

Instrumenti so bili težki. FOTO: GŠ Bučar

Harmonike so spodbujale pohodnike

Po Julijcih sta odmevali Triglavski valček, ansambla Lojzeta Slaka in Najlepše je doma, ansambla Slapovi. Ker jih je preganjal čas, so se zadovoljni odpravili proti svojemu izhodišču, Rudnemu polju. Pot je bila za utrujene noge naporna, a ob glasbi je tudi tak napor lahko prestati. Na koncu njihove poti jih je počakalo prelepo presenečenje podpornikov in prijateljev, ki so ostali v dolini; vsakemu pohodniku so izročili rdeč nagelj in rožmarin ter jih pogostili s prigrizki in hladno pijačo.

Pohodnike, ki so prvič osvojili vrh Triglava, so po stari navadi "krstili". FOTO: GŠ Bučar

Slovenska pesem jih je povezala

Vodja Glasbene šole Bučar Simon Bučar je ob uspešnem projektu povedal: »Ne moremo opisati sreče, veselja in ponosa, ko smo na vrhu Slovenije zaigrali in zapeli v en glas. Povezali smo se v veliko družino in tej krasni deželi, ki jo imamo iz srca radi, podarili največ, kar lahko - slovensko pesem.«

Glasba ljudi povezuje, se je potrdilo tudi na odpravi S harmoniko na Triglav. FOTO: GŠ Bučar

 

Kupi v trgovini

Triglav, očak in varuh
Monografije
39,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh