Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S. Mojca Šimenc bo »ženska v moški družbi«

Za vas piše:
M. P.
Objava: 07. 02. 2023 / 14:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
S. Mojca Šimenc bo »ženska v moški družbi«
S. Mojca Šimenc. FOTO: Tatjana Splichal

S. Mojca Šimenc bo »ženska v moški družbi«

S. dr. Mojca Šimenc iz reda Hčera Marije Pomočnice bo 17. aprila prevzela mesto generalne tajnice Slovenske škofovske konference. Na tem mestu bo nasledila p. dr. Tadeja Strehovca, ki to službo opravlja že od leta 2013. V novi Družini boste lahko prebrali celoten pogovor z bodočo generalno tajnico SŠK, v »predokus« pa z vami delimo nekaj njenih misli.

S s. Mojco Šimenc se je pogovarjal odgovorni urednik Družine Boštjan Debevec. Povprašal jo je, s kakšnimi občutki je sprejela novo delovno mesto. S. Mojca Šimenc je povedala, da je v sebi že dlje časa nosila pripravljenost, da prevzame kakšno novo zadolžitev, saj je vedela, da se ji poslanstvo predstojnice v njenem redu izteka. »Brez kakšnih planov sem v zadnjem obdobju večkrat zelo spoštljivo meditirala dogodek angelovega oznanjenja Mariji. Bog pride in da nek klic, poklicani se razpoloži na nek odgovor in iz tega odgovora nastane potem nekaj novega.« A je hitro dodala, da ni pričakovala, da bi se na vidiku pojavilo mesto generalne tajnice Slovenske škofovske konference. Na tem mestu je tudi prva ženska.

Ženska v moški družbi

O tem, kako bo lahko delovala kot ženska med moškimi, je povedala, da je odraščala med brati, bratranci in sošolci, v pastoralnem delu pa je vedno sodelovala tudi z duhovniki na župnijah. Zaveda se, da lahko s svojimi izkušnjami doprinese marsikaj dobrega. »Želim delati dobro v delovni ekipi in ustvariti dobro ozračje. Treba pa se bo seveda tudi seznaniti z delom, ki me čaka. Mislim, da lahko pri tem računam na svojega predhodnika. Vidim, da je v svojem mandatu postavil veliko dobrega in da bom dobila dobre sodelavce.«

Izzivi, ki jih vidi pri svojem bodočem poslanstvu

S. Mojca Šimenc na delovno mesto v osrčju Cerkve prihaja z zavestjo, da bo delala za skupno dobro, saj je Cerkev naš skupni dom. Želi si pričevanjskega pristopa. »Ljudje si želijo videti Boga v našem življenju, bodisi v življenju posameznika, še bolj pa v življenju neke skupnosti.« Tiste, ki so »alergični« na Cerkev, želi nagovoriti spoštljivo. Pomembno se ji zdi, da Cerkev poišče odgovore, o čem želi govoriti svetu, na kakšen način in kaj želijo res spodbujati.

Posebne veščine pri tem je s. Mojca Šimenc pridobila, ko je bila na izobraževanju za predstavnike za stike z javnostmi že pred tridesetimi leti. Pred petimi leti pa je doktorirala iz pedagogike.

Več o s. Mojci Šimenc boste izvedeli v prihajajoči številki Družine, ki bo med bralce prišla v četrtek, 9. februarja.

 

Kupi v trgovini

Razprodano
CD-104 Jezus Kristus, prinašalec žive vode
Cerkveni dokumenti
7,24€
Nalaganje
Nazaj na vrh